Daleke destinacije | Kuba - 17 dana | Azija, Afrika, Amerika | Ture

Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana
Kuba - 17 dana

Cuba libre! Zemlja slobode, koja se sigurno ne može na pravi način sagledati ako se posmatra sa terase luksuznog hotela. Doživite ovo tropsko ostrvo kojim vladaju muzika, boje, razigranost i pozitivna energija iz domova gostoljubivih i uvek dobro raspoloženih Kubanaca. Ostrvo cigara, ruma, starih automobila, prava je destinacija za sve plesače, za buntovnike, za zaljubljene i usamljene, za one koji žele da pobegnu od „zapadne kulture“. Poslednja oaza starog svetskog poretka, mesto na kome vreme stoji obiluje kako kulturnim i istorijskim atrakcijama, tako i prelepim karipskim plažama.

SMEŠTAJ:

Casa particular (privatni smeštaj) :  Casa particular su sobe koje Kubanci izdaju u turističke svrhe za šta je prethodno potrebno da dobiju dozvolu države.

HAVANA: Kuće se nalaze u regiji Havana Centro u Havani na oko 1km udaljene od strogog centra grada (zgrade Kapitolio). Sobe i kuće su jako čiste i bezbedne, svaka soba ima zasebno kupatiloU ponudi su 1/2 i 1/3 sobe.

TRINIDAD: U Trinidadu, kuće su udaljene na oko 300m od centralnog gradskog trga Plaza Mayor. Sobe i kuće su jako čiste i bezbedne, svaka soba ima zasebno kupatiloU ponudi su 1/2 i 1/3 sobe.

Varadero – hotel 3* : Hotel se nalazi na oko 400m od plaže. Sobe su dvokrevetne, svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U okviru hotela nalazi se bazen i restoran koji je dostupan gostima hotela.

Daleke destinacije

Daleke destinacije

VIŠE O DESTINACIJI:

Ulaz u Havanu po prvi put je idealan filmski set: nostalgični svet klasičnih automobila, krckanje tranzistora, zveckanje domina i deca koja se igraju ručno-pravljenim igračkama na ulici; na selu farmeri sa kaubojskim šeširima, jašu na konjima kroz šume i volovskim zapregama obrađuju polja, kolica prepuna domaćeg povrća a domaćini ušuškani u stolice za ljuljanje, piju rum na svojim verandama. Gotovo šest decenija komunizma, možda oduzima Kubi njeno materijalno bogatstvo; sistem ostavlja mnogo gladnh i eho kroz prazne radnje. Ali zemlja je kulturnog bogatstva – od salse do baleta, džeza do opojne udaraljke afro-kubanske religije – sačuvane u vremenu, kao i momenat kada se Kastro i Obama rukuju po prvi put, te postoji hitnost posetiti ovo ostrvo u svojim poslednjim danima izolacije, dok i dalje nastavlja da pulsira sopstvenim, jedinstvenim ritmom. Kuba je i dalje Karipsko ostrvo, a plaže i uvale su praznik mora.

I nemojte pomisliti da je to sve što postoji – jer Manga Trip vam pokazuje čitav jedan svet izvan odmarališta.

KUBA

Kuba je najveće karipsko ostrvo locirano između Karipskog mora i severnog Atlantskog okeana. Nalazi se 145 km južno od Floride, između Kajmanskih ostrva i Bahama, zapadno od Haitija i severozapadno od Jamajke. Poznata po cigarama, rumu, vrelim kubanskim ritmovima, pesmi Guantanamera, Buena Vista Social Clubu, starim ševroletima, Če Gevari koji se sa Fidelom Kastrom borio u Kubanskoj revoluciji…Kuba je jedna od najpoželjnijih destinacija za posetu koja će vas razdrmati zauvek!

Fidel Kastro je 1959.god organizovao pobunjeničku armiju i preuzeo vlast na Kubi.

Najbolje vreme za posetu Kubi je između novembra i aprila, da biste izbegli uragane i oluje na jesen i lepljivu vrućinu leti. Zvanični jezik je španski, ali Kubanci malo gutaju slogove. Engleski se priča svuda. Tradicionalno, Kuba je katolička, ali ima mnogo religija miksovanih sa afričkim – najčešća je Santeria čiji sveštenici su obučeni u belo. Pozivni broj je 53, broj za hitne intervencije je 116 a za informacije je 113.

U opticaju su dve valute: lokalni kubanski pezos CUP i kubanski konvertibilni pezos CUC. CUC koriste turisti za plaćanje hotela, taksija, muzeja, hrane, cigara, ruma… 1 CUC = 28.62 CUP. Roba koja se može kupiti za lokalni pezos je ograničena – voće, povrće, brza hrana na ulici, lokalne cigare. USD više nije u upotrebi na Kubi. U Banco Metropolitano možete zameniti sve strane valute. Većina turista ne koristi nacionalnu valutu, a bekpekeri i posetioci nižeg budžeta mogu da uštede kupovinom hrane za lokalne pezose ako su voljni da jedu pizzu i kajganu. Visa & Mastercard kreditne kartice, ako nisu američke, uglavnom su u upotrebi. Ne oslanjajte se na bankomate kao u drugim zemljama.

Najpopularnija lokalna roba i suveniri su rum, cigare i kafa, dostupni u radnjama po celom gradu, ali i po ulici. Kupujte cigare sa računom, u legalnim radnjama, jer ako se budete pogađali na ulici, velike su šanse da će vam uvaliti fejk. Kubanci su dobri i u muzici – salsa, son i Afro Cubano. Kuba je popularna po medicinskom turizmu – tretmani raka, operacije oka, plastična hirurgija i bolesti zavisnosti su 60-80 posto jeftinije nego u US.

Víazul je najbolja BUS linija za obilazak ostrva koja vozi na sve zanimljive tačke. Komforni su, sa klimom i toaletom ali ponesite svoju hranu i nešto garderobe, jer klima nekad prejako duva. Astro je linija koju koristi najviše Kubanaca, ali je strancima onemogućeno da kupe kartu. Do popularnih destinacija moguće je putovati minibusevima, nekoliko dolara skuplje. Kao alternativa, tu su collectivos – jeftiniji, voze tačno gde želite i stanu gde želite ako ste gladni. Razdaljina Santa Clara-La Habana: Viazul košta 18 CUC, collectivos košta 40-50 CUC (što je 10-12 CUC po čoveku). Taxi je najzgodniji način transporta u velikim gradovima. Postoji nekoliko vrsta: zvanični, privatni I potencijalno nelicencirani yank tanks i mali trotočkaši coco-taxi. Najviše ih ima ispred velikih hotela, ali jeftiniji su ako ih uhvatite na nekom drugom mestu. Primetićete neobično mnogo US oldtajmera na ulicama. Popularno zvani yank tanks, to su ostaci uvoza iz 50-ih koji su i posle pola veka I dalje u upotrebi. Vozi se desnom stranom. Cena RENT-A-CAR je od 65 CUC dnevno. Ako budete umešani u saobraćajnu nezgodu, ostaćete u pritvoru dok se proces ne okonča, što može trajati mesecima, zato se ne prepopručuje rentiranje kola na Kubi. Glavni putevi su prohodni, ali su slabo obeleženi, ponesite mapu. Sistem koji ima objekte za autostopere je najekonomičniji način za putovanje na Kubi, iako su obavezni fleksibilnost u rasporedu i dobro poznavanje španskog jezika. Poznat kao El Amarillo, po žutim uniformama saobraćajaca, sastoji od tačaka po glavnim rutama gde vozila treba da stanu i pokupe stopere. To je često full service sa vodom, hranom i čekaonicom. Plaćate mu oko 20 pesosa kad nađete vožnju od jednog grada do drugog. Novac ide državnoj kasi, pa je zato mnogo lakše naći prevoz noću kad nema Amarila, tada vozači mogu da uzmu neke pare. Naravno, uvek je moguće uhvatiti prevoz van ovih pointa, ali onda treba dati vozaču 20-50 pezosa. Jedini pouzdan VOZ na Kubi je noćni Tren Francés koji vozi između Havane i Santiago de Cuba. Ostali se često otkazuju, neudobni su, nema hrane, prtljag se krade…bolje stopirajte. Mirni putevi i prelepi pejzaži su idealni za BICIKLISTE, ali ponesite svoj bajk, po mogućnosti mountain sa rezervnim delovima. Nipošto ne iznajmljujte bajk jer ćete dobiti kineski krš!

Hrana u restoranima je preterano blaga, ako očekujete ljute papričice kao na drugim karipskim ostrvima, imajte u vidu da je nacionalno jelo pirinač i pasulj. Najbolja hrana je u casa particular ili u PALADARES – restorani u privatnim kućama. Crni pasulj je glavna hrana mnogih domaćinstava, a jedu prasetinu i piletinu. Možete naći i meso kornjače na meniju Paladaresa, ali one su ugrožene pa je ovo ilegalno! PALADARES su brojni, čak i u malim gradovima, ali broj mesta je ograničen. Jedite samo u onima koji imaju jelovnike sa cenama, u suprotnom možete platiti mnogo više. Ako vas Kubanac odvede u paladares, moraćete da platite i njemu što vas je doveo. Obrok košta 7-10 CUC po osobi. Obrok u hotelima i restoranima je 20-30 CUC po osobi. Teško je naći objekat koji služi doručak, osim u casas particulares koji služe obilan doručak za 4 CUC po osobi, ako se dogovorite. Ukusan obrok od pirinča, povrća i mesa – CAJITA – mala kutija – je prihvatljiva opcija, košta oko 1 US$ i prodaje se ispred kuća. Male tezge po gradu prodaju sendviče i pizzu za cenu od 2 do12 CUP. Kvalitet varira, kad nađete dobru, upamtite je. Kupovina od njih je podrška kubanskim porodicama.

Nacionalni kokteli su Cuba Libre – rum + cola i Mojito – rum, limeta, šećer, list sveže nane, soda i led. Ako tražite rum u malom restoranu, nemojte se začuditi ako imaju samo na flašu. Najpopularniji je Havana Club – cena je $4 za svetli rum star tri godine i $8 za tarmni rum star sedam godina. Cristal je svetlo pivo dostupno u dollar prodavnicama gde se prodaje i roba za CUC. Kubanci vole Bucanero Fuerte, koje ima 5.5% alkohola, jako je i tamno, a postoji još jača varijanta, Bucanero Max. Brendovi Hatuey i Corona del Mar – prodaju se i za CUP.

BUDITE OPREZNI kada koristite novac. Pre ulaska u taksi, raspitajte se kod nekog pouzdanog kolika je realna cena, da vam ne bi naplatili mnogo više. Insistirajte na taksimetru. Prodavci često ne vraćaju kusur nego odmah usluže sledećeg, pod pretpostavkom da turisti ne znaju španski da ih pitaju štA se dešava. Takođe, nekad ne stoji da li su cene u CUC ili CUP, pa vam mogu uzeti CUC umesto CUP. Posmatrajte šta radi onaj ispred vas. Prevare sa kreditnim karticama su česte, ne dajte karticu nikom u ruke!Ima mnogo jineteros – pokušaće da diluju štagod do droge. Ignorišite.

Pijte flaširanu vodu, ali ako ostajete duže, ponesite dodatne filtere jer njihova voda je bogatija mineralima. Kubansko mleko nije pasterizovano i možete odreagovati. Kuba ima najveći broj doktora po glavi stanovnika na svetu, ali. teško je naći lekove, opskrbite se pre nego krenete. Šamponi, brijači, tamponi, kondomi su preskupi, ponesite od kuće.

Kubanci su jako druželjubivi I voljni da pomognu! Imajte u vidu da zarađuju oko US$15 mesečno, ako mogu da pomognu, sigurno hoće, ali očekuju da im platite uslugu. Ako vas pozovu na večeru, obavezno prihvatite. Jedan od načina da pomognete lokalnom stanovnišvu je da ostanete u casas particulares i jedete u paladares. Mnogo je zanimljivije a i činite dobro delo. Izbegavajte da ulazite u političke diskusije, iako su mnogi opušteni da pričaju iskreno sa strancima o politici. Nikad ne pričajte loše o zvaničnicima ili Kastrovom režimu! Kastro je i dalje popularan među stanovništvom, naročito starijim i kritika bi mnoge uvredila!

Havana je prestonica Kube i jedna od njenih 14 provincija. Pedesetih, pre komunističke revolucije, Havana je bila jedna od najposećenijih tačaka Kariba, a otkako se Kuba opet otvorila za turizam devedesetih, ponovo je postala popularna. Uvek je krcata turistima, spremite se za gužve i redove.

Najzgodniji način transporta je taxi – stari ševroleti, lade, ali i pežoi, škode i mercedesi. U gradu, vožnja ilegalnim taksijem nije problem, ali od ili do aerodroma, može da privuče pažnju policije. Najjeftinije taxi udruženje je Panataxi – bele ili žute lade sa crvenim znakom, kao i žuti pežoi. Do aerodrome stižete za 12 CUC iz centra. Coco Taxi i žuti trotočkaši su jeftin način vožnje po centru. Šetnja je daleko najbolji način da se iskusi grad. Mapu u ruke i uživajte!

NE PROPUSTITE: Muzej Revolucije i Capital building. Posetite FABRIKU CIGARA po kojima je Kuba čuvena, jedna postoji tačno iza Capital Buidling. U FABRICI RUMA Havana Club, jednog od najpoznatijih kubanskih rumova – Većina izložbi je prevedena na engleski i dovoljno jasna. Šetajte ULICOM PRADO uveče, osvetljena je i vrvi od uličnog života, kafića i šarma. Omiljeno šetalište turista i lokalaca je EL MALECON, sa očaravajućim pogledom na Zaliv. Vikendom mnogi lokalci ovde dolaze da se zabavljaju, ponesite flašu i pridružite im se. Uživajte u nepomračenoj slavi LA HABANA VIEJA- starog grada. PLAZA DE LA REVOLUCION je ogroman trg kojim dominira statua i spomenik Jose Marti i slika Che Guevare koja ukrašava Ministrastvo unutrašnjih poslova. Dođite rano ujutro ili kasno uveče jer je tokom dana preplavljeno turistima i jako je vruće. PARK JOHN LENNON-A u Vedado sadrži jedinu statuu zapadnjačkog muzičara u Havani. Cvikeri su bili ukradeni pa zamenjeni. U HOTELU HABANA LIBRE u Vedado bili su smešteni Kastrovi vojnici nekoliko dana po osvajanju Havane. Sadrži sjajan izbor fotografija u holu, kao i jedini 24h fast food restoran u gradu. KATEDRALA DE SAN CRISTOBAL u starom gradu, primer je barokne arhitekture sa asimetričnim figurama. Jedan od tornjeva je širi od ostalih. PLAZA DE ARMAS je prostran i elegantan trg, okružen baroknim konstrukcijama koje daju autentični kolonijalni šmek. Podignut 1600, zamenivši stari trg koji je bio centar religijske, administrativne i vojne aktivnosti, do 18. veka korišćen je za vojne smotre i parade. Danas je poznata i kao Cespedes Park, u čast osnivača države, čiji spomenik stoji u centru. Ovaj trg je često pominjan u knjigama istorije, atrakcije velike istorijske važnosti nalaze se oko trga, kao Capok drvo – Ceiba. Latino američki FESTIVAL NOVOG FILMA u decembru sa internacionalnim filmovima na repertoaru, privlače oko pola miliona ljudi. TROPICANA SHOW je najpoznatiji kabare koji košta 90 CUC, ne propustite dok ste u Havani! Provozajte se u stilu, vožnja OLDTAJMEROM košta 20-30CUC na sat za 4 osobe.

Havana je iznenađujuće skupa ako spavate u hotelima i jedete u restoranima, kao bilo koja druga popularna destinacija. Problem je što Kuba ima dvojnu ekonomiju, ako biste živeli tu i koristili pezose, bila bi neverovatno jeftina. Na žalost, za turiste je ovo skoro nemoguće. Većina hotela gde se plaća pezosima ne primaju strance ili ako primaju, morate platiti CUC-om. Ako ste u low budget fazonu, spavajte u pansionima, mnogo je jeftinije a i hrana je bolja. Bankomata ima u centru, ali američke kreditne i debitne kartice ne mogu da se koriste. Uvek proverite sa svojom bankom da li vaša kartica važi na Kubi. Možete podići novac sa MasterCard u nekoliko menjačnica – npr Hotel Nacional, ali očekujte veliku proviziju

Dok restorani koji primaju konvertilni pezos mogu biti vrlo skupi za prosečnu hranu, Café de Oriente ima predivan ambijent. Prosečna cena večere je oko US$20 za dvoje. Neki restorani kao Hanoi u Calle Brasil, nude velike obroke za 5 CUC. Nacionalnim pezosima možete kupiti sladoled za 1 pezos (US$0.04) na malim tezgama po gradu. Bocadito – mali sendvič sa šunkom ili Cajita – mali obrok u kartonskoj kutiji za manje od 20 pezosa (US$0.80), ili parče pizze za 7-10 pezosa (US$0.40). Terminal de Omnibus pored Plaze de la Revolucion ima dobar peso café gde je piletina 25 pesosa – ($1.00 USD). Ako dobro otvorite oči, naći ćete ceo meni za 6-10 CUC. U starom gradu ih ima u manjim ulicama. Interesantan je restoran Bavaria u kineskoj četvrti, ako možete da zamislite kineski ambijent, a služe se pizza i špageti! Restorani u hotelima sa 5 zvezdica služe osrednju hranu za velike pare. Najinteresantniji restoran u zemlji je La Guarida. Nalazi se u stanu, do kog morate proći staru zgradu. Hrana je najbolja u Havani, enterijer je nadrealan. Oko $20 po osobi, rezervacije su obavezne, dva tri dana ranije. Doručak se retko gde služi osim u Chan Li Po u centru Havane, blizu kineske četvrti

La Bodeguita del Media je BAR gde je visio Ernest Hemingvej. U El Floridita, probajte daiquiri ilio Hemingway Special.

 

OPŠTE NAPOMENE:

1. Molimo Vas da pažljivo pročitate Opšte uslove putovanja jer svojim potpisom na Ugovor dajete i saglasnost o tome da ste sa istima u potpunosti upoznati i saglasni.
2. Potpisnik ugovora o putovanju ili predstavnici grupe putnika obavezni su da sve putnike upoznaju sa ugovorenim programom putovanja, uslovima plaćanja i osiguranja, kao i Opštim uslovima putovanja organizatora putovanja.
3. Za sve informacije date usmenim ili telefonskim putem koje nisu u skladu ili su u suprotnosti sa objavljenim programom putovanja, ne mogu biti predmet prigovora putnika za neispunjenje obaveze organizatora. Validan je samo pisani program putovanja koji je sastavni deo ugovora o putovanju.
4. Uplatom paket aranžmana, prevoza ili ponudjene turističke usluge smatra se da je putnik pročitao navedene napomene i izvode i da prihvata sve navedeno, bez prava na naknadni prigovor i žalbu.
5. Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju. Preporučuje se putnicima da se o uslovima ulaska u državu u koju putuju (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu pre polaska na putovanje u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuju i kroz koje prolaze. Organizator putovanja ne snosi bilo kakvu odgovornost zbog neispravnog pasoša ili vize, niti je odgovoran ako pogranične ili imigracione vlasti ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putnika. Sve posledice gubitka ili kradje pasoša tokom putovanja, kao i troškove izdavanja nove putne isprave, snosi putnik. Refundiranje uplaćenog iznosa za putovanje koje nije realizovano zbog neispravne putne isprave nije moguće.
6. Maloletnoj deci koja putuju bez jednog roditelja potrebna je saglasnost drugog roditelja za prelazak granice ili ukoliko putuju bez pratnje roditelja moraju imati punoletnog pratioca i overenu saglasnost oba roditelja pri prelasku granice. Izjava saglasnosti roditelja mora biti overena kod notara.
7. Potpisnik ugovora o putovanju je dužan da pismenim putem (putem maila) obavesti organizatora putovanja ukoliko dodje do promene putne isprave bilo kog putnika sa ugovora o putovanju. U suprotnom, smatraće se da je putna isprava koju agencija ima u svojoj evidenciji važeća i agencija neće snositi odgovornost izdavanja aviokarte ili vize sa pogrešnim podacima.
8. Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja aranžmana. Ostavljanje vrednih stvari u prevoznim sredstvima i u hotelskim sobama nije preporučljivo, jer ni organizator putovanja, niti prevoznik, niti hotel ne odgovara za iste! U slučaju kradje (gubitka ličnih stvari), putnik može zatražiti nadoknadu štete samo za svoje osigurane stvari kod ovlašćenih osiguravajućih kuća. Organizator putovanja ne može odgovarati, niti se organizatoru putovanja pišu prigovori, u slučaju ovih nepredvidjenih okolnosti.
9. U slučaju bilo kakve incidentne situacije ( krađa, tuča, saobraćajna nezgoda,….)potrebno je da se obratite nadležnim organima domicilne zemlje. Organizator putovanja je jedino ovlašćen da Vam pomogne u posredovanju izmedju Vas i nadežnih organa.
10. U slučaju nedovoljnog broja putnika za realizaciju aranžmana, krajnji rok za obaveštenje o otkazu aranžmana je 5 dana pre datuma polaska.
11. Agencija zadržava pravo da obavesti putnike o imenu hotela, opremljenosti soba i cenama fakultativnih izleta do 5 dana pred put.
12. Za realizaciju bus aranžmana potrebno je minimum 45 putnika, dok je za realizaciju avioaranžmana potrebno minimum 10 putnika.
13. Putnik je dužan da se raspita o tačnom vremenu i mestu polaska najranije 2 dana pre puta.
14. Kod avio aranžmana moguće je blago pomeranje datuma putovanja u zavisnosti od trenutka formiranja grupe kao i od raspoloživosti mesta na letovima.
15. U slučaju promene cene avio prevoza od strane avio kompanije, agencija zadržava pravo da promeni cenu aranžmana. Cena je garantovana samo kada se uplati celokupan iznos cene avio karte. U bilo kom slučaju odustanka putnika od putovanja, a nakon kupovine avionskih karata, novčani iznos uplaćen za aviokartu/e se ne vraća (avio karte su nerefundabilne).
16. Putna dokumenta: Sva dokumenta aerodromski predstavnik agencije predaje putnicima 2h pre zakazanog vremena poletanja. Po preuzimanju dokumenata potrebno je obaviti čekiranje, predaju prtljaga i pasošku kontrolu. Planirajte vreme za put do aerodroma, zbog mogućih zakašnjenja (saobraćajne gužve, radova na putu i sl.). Agencija neće snositi odgovornost ukoliko putnik nije stigao zbog zakašnjenja u dolasku na aerodrom da se prijavi za let. Za te putnike primenjivaće se otkazne uzanse iz OPŠTIH -USLOVA PUTOVANJA – kao da su odustali na dan polaska.
17. Predstavnik agencije – je obavezan da dočeka i isprati putnike i obilazi goste prema rasporedu koji se dostavlja putnicima po dolasku radi dodatnih informacija, mogućih fakultativnih izleta ili eventualne pomoći (usluge predstavnika ne podrazumevaju celodnevno ili svakodnevno prisustvo).
18. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredvidjenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predvidjenog za obilazak…)
19. Sva vremena u programima putovanja su data po lokalnom vremenu zemlje u kojoj se boravi.
20. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da neki od sadržaja hotela ne budu u funkciji usled objektivnih okolnosti, kao i da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta (ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja…) ne rade.
21. Oznaka kategorije hotela u programu je zvanično utvrdjena i važeća na dan zaključenja ugovora izmedju organizatora putovanja i inopartnera, te eventualne naknadne promene koje organizatoru putovanja nisu poznate ne mogu biti relevantne.
22. Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera. Za eventualna odstupanja i kvalitet usluge u okviru smeštajnih objekata, organizator putovanja ne snosi odgovornost, jer to isključivo zavisi od smeštajnih objekata.
23. U smeštajne objekte se ulazi prvog dana boravka od 15:00 časova (postoji mogućnost ranijeg ulaska), a napuštaju se poslednjeg dana boravka do 09:00 časova. Svaki hotel – smeštaj iz ponude organizatora putovanja registrovan je, pregledan i standardizovan od strane Nacionalne turističke asocijacije zemlje u kojoj se nalazi. Opis destinacija i smeštaja dostupan je u agenciji ili na web-stranici. Organizator putovanja u slučaju ne objavljivanja tačnog imena hotela, može to učiniti 5 dana pred put. U slučaju promene smeštaja, organizator će o tome obavestiti putnike (potpisnike ugovora) najkasnije u toku puta, a zamenjen smeštaj mora odgovarati standardima smeštaja datog u opisu programa.
24. Neki od dopunskih sadržaja smeštajnih objekta su dostupni uz doplatu. Postoji mogućnost odstupanja i promena oko dostupnosti nekih sadržaja, jer isključivo zavise od smeštajnih objekata (npr. sef, parking, mini-bar, TV, klima uredjaj…).
25. Usluga bežičnog interneta WIFI ne podrazumeva obavezno i dobar signal u sobama i svim delovima hotela. Moguće je da je signal odgovarajući samo u odredjenim delovima hotela, obično oko recepcije ili baru. Takodje, brzina protoka može biti brža ili sporija u zavisnosti od tehničke opremljenosti. Oznaka WiFi ne podrazumeva BESPLATAN INTERNET nego način korišćenja interneta bežično.
26. Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika po sobama, a ukoliko putnici nisu uplatili privatnu sobu (doplatu za jednokrevetnu sobu) – bez praznog kreveta u njoj. Postoji mogućnost spajanja putnika u sobama, kako bi se izbegla doplata za jednokrevetnu sobu. Trudimo se da putnike spojimo u sobu, vodeći računa o uzrastu putnika, kao i o polu, ali organizator ne može garantovati ovu uslugu, iako će nastojati da izadje u susret željama putnika. Putnik će prihvatiti da deli sobu (čak i dvokrevetnu sobu sa twin ili double krevetom) sa osobom koju mu organizator dodeli, ukoliko nije platio doplatu za jednokrevetnu – privatnu sobu.
27. Zahtevi za twin ili double sobe, konektovane sobe, family sobe i sl., uzeće se u razmatranje, ali grupni aranžmani ne podrazumevaju potvrdu ovakve vrste smeštaja, niti izbora soba i njihovog sadržaja (balkon, terasa, pušačka soba, spratnost, francuski ležajevi i sl.). Agencija organizator ne može obećavati ovakve usluge.
28. Kod autobuskih aranžmana predvidjene su pauze radi usputnog odmora na oko 3 do 4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta. WC-i u turističkim autobusima nisu u upotrebi.
29. U prevoznim sredstvima je zabranjeno pušenje, konzumiranje alkohola i opojnih sredstava.
30. Organizator putovanja zadržava pravo na razmeštaj putnika u prevoznom sredstvu. Putnik će prihvatiti bilo koje sedište u prevoznom sredstvu koje mu organizator dodeli. Organizator će nastojati da izadje u susret željama putnika, ali ne može garantovati ovakvu uslugu.
31. Agencija organizator ili inopartner odredjuje mesta polaska i dolaska prevoznog sredstva, mesta za pauze i njihovu dužinu. Uobičajena mesta za pauze u zemlji i inostranstvu su neke od pumpi sa odmorištima na maršuti, kao i motel, u trajanju od 20 – 60 minuta. Ukoliko pratilac grupe proceni da je transfer u zakašnjenju ili je gužva na graničnim prelazima veća od uobičajne, može doneti odluku, a u vezi sa Zakonom propisanim uslovima prevoza putnika u drumskom saobraćaju, da ne napravi, ili skrati, predvidjene pauze.
32. Agencija prevozi putnike do objekta smeštaja onoliko koliko je to fizički moguće. Prenos prtljaga do smeštajne jedinice putnici obavljaju sami.
33. Napominjemo da su putovanja grupna putovanja, i tome je sve podredjeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da u vozilu muzika i filmovi koji se puštaju zavise isključivo od organizatora i predstavnika agencije u prevoznom sredstvu kao i atmosfere koja se želi postići, a sve zavisno od destinacije koja se posećuje (želimo vam skrenuti pažnju da putovanja prevashodno namenjena mladima i onima koji se tako osećaju, tako da su muzika i filmovi prilagodjeni našoj ciljnoj grupi). Temperatura u vozilu ne može se podešavati individualno za svako sedište, jer ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno, i sl. Za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje medju putnicima i osećaj kolektivizma.
34. Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa niti su sastavni deo plana i programa puta. Izvode se u saradnji sa inopartnerom, lokalnom agencijom. Organizator putovanja i organizator izleta na putovanju (inopartner) zadržavaju pravo izmene termina i uslova izvodjenja fakultativnih izleta predvidjenih programom, kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Za realizaciju fakultativnih izleta (Daleke destinacije i avio aranžmani) je potrebno minimum 10 prijavljenih (moguće je organizovati fakultativne izlete i sa manjim brojem prijavljenih uz korekciju cene – cene mogu biti više). Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika, a može doći i do promena u ceni, satnici, organizaciji od strane inopartnera ili usled nepredvidjenih okolnosti na koje organizator putovanja ne može da utiče, a samim tim nije ni odgovoran za realizaciju fakultativnih izleta, kao ni za eventualnu promenu cena poslatih pre započinjanja putovanja.
35. Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom programa putovanja zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
36. Putnicima kojima imaju za cilj posete muzejima i galerijama, preporučuje se da provere na internetu radno vreme istih i da željene posete usklade sa slobodnim vremenom na putovanju.
37. Upozoravaju se putnici da zbog poštovanja satnica predviđenih programom putovanja, ne postoji mogućnost zadržavanja autobusa na graničnom prelazu radi regulisanja povraćaja sredstava po osnovu “tax free”, pa Vas molimo da to imate u vidu.
38. Putnik je dužan da poštuje satnice određene od strane predstavnika agencije na putovanju. Ukoliko putnik ne poštuje satnicu i ne pojavi se na dogovorenom mestu polaska u dogovoreno vreme polaska, predstavnik agencije će smatrati da je putnik svojevoljno odlučio da ostane na destinaciji, što mu daje za pravo da isključi putnika sa putovanja i nastavi sa realizacijom programa, ne snoseći nikakvu odgovornost za taj potez.
39. U slučaju nedoličnog ponašanja putnika, ometanja vodiča ili vozača u obavljanju posla ili uznemiravanja drugih putnika, vodič ili predstavnik agencije ima pravo da tog putnika isključi sa putovanja bez prava žalbe ili povraćaja novca.
Organizator putovanja je stalna članica YUTA-e / Licenca br. OTP 615/2010 od 26.08.2010.

Slično iz ponude

Kuba - 15 dana
Kuba - 15 dana
 • od 1449€

Havana – Trinidad – Santa Clara – Varadero 15 dana – avio  ...

Detaljnije
Meksiko - 17 dana
Meksiko - 17 dana
 • od 1749€

Meksiko Siti + Playa Del Carmen + Isla Mujeres - 17 dana - avio...

Detaljnije
Tajland - Koh Samui - Ko Pangan 15 dana
Tajland - Koh Samui - Ko Pangan 15 dana
 • od 1349€

TAJLAND – BANGKOK + KO SAMUI + KO PANGA- 15 dana – avio...

Detaljnije
Tajland - Phangan - 15 dana
Tajland - Phangan - 15 dana
 • od 1149€

TAJLAND – BANGKOK + KOH PHANGAN - 15 dana – avio...

Detaljnije
Tajland - Puket- 15 dana
Tajland - Puket- 15 dana
 • od 1349€

TAJLAND – BANGKOK + PHUKET - 15 dana – avio...

Detaljnije
Zanzibar + Safari 11 dana
Zanzibar + Safari 11 dana
 • od 1099€

Zanzibar + Safari - 11 dana...

Detaljnije
Sejšeli - 11 dana
Sejšeli - 11 dana
 • od 1399€

Sejšeli - Mahe - 11 dana...

Detaljnije
Bali - 14 dana - avio
Bali - 14 dana - avio
 • od 1049€

BALI – GILI OSTRVA – JAVA 14dana / avio prevoz...

Detaljnije
Vijetnam - 15 dana
Vijetnam - 15 dana
 • od 1399€

Hanoi – Ha Long Bay – Hue – Hoi An – Ho Chi Minh - 15 dana - avio...

Detaljnije
Vijetnam & Kambodža - 21 dan
Vijetnam & Kambodža - 21 dan
 • od 1499€

Vijetnam, Kambodža & Bankok - 21 dana -avio...

Detaljnije
Šri Lanka - 15 dana
Šri Lanka - 15 dana
 • od 1199€

Šri Lanka – Kendi + Ikaduva - 15 dana – avio...

Detaljnije
Filipini - 15 dana - avio
Filipini - 15 dana - avio
 • od 1449€

MANILA – Banaue – PALAVAN – Taal Vulkan 15 dana – avio...

Detaljnije
Kina - 15 dana
Kina - 15 dana
 • od 1399€

Kina - Peking - Pingjao - Sian - Planina Hua - Šangaj - 15 dana  - avio...

Detaljnije
Mauricijus - 10 dana
Mauricijus - 10 dana
 • od 1449€

Mauricius – Ille aux Cerfs - Port Puis - 10 dana - avio...

Detaljnije