Toroni | Grčka | Letovanje

Toroni

Toroni je grad na jugozapadu Sitonije sa počecima koji datiraju još iz antičkog doba. U svojoj istoriji više puta je prelazio iz "nadležnosti" jednog kraljevstva u drugo, od Perzijanaca i Grka pa do Vizantije i Turaka da bi se početkom 20. vjeka napokon vratio pod grčku upravu. Antički Toroni je dosta oštećen 1903. kada su Turci koristili granitno kamenje iz njegovih zidina za sređivanje puteva između Soluna i Istambula. Posebno je zanimljivo da su neki dijelovi starog grada sada potopljeni i nalaze se oko 35m od obale. Moderni Toroni se nalazi oko jedan kilometar sjevernije od ruševina starog grada.

Ovaj gradić može da se pohvali i sa jednom od najdužih plaža na Sitoniji koja je ponosni nosilac Plave zastave. Dva i po kilometra sitnog pijeska zlatne boje će vas oduševiti, a ovdje svakako ne morate brinuti oko gužve na plaži.

Porto Koufo, najveća prirodna luka u Grčkoj, nalazi se 2km lagane šetnje južnije, a za one energičnije postoji nekoliko staza koje vode do skrivenih uvala i plaža u blizini. Naravno, većinu toga je moguće obići i automobilom.

U Toroniju ćete naći nekoliko taverni na samoj obali, kao i 3 marketa za snabdjevanje. Zasebna pekara ne postoji već se peciva i hleb kupuju u okviru super-marketa. Najbolje snabdeven super-market je negde na sredini plaže i nalazi se u sklopu Dimitra Studios. Toroni je malo mjesto i u svakom slučaju je najbolja destinacija za porodice, posebno sa malom djecom. Velika pješčana plaža i dječja igrališta na samoj plaži su prava kombinacija za njih. A kada poželite malo više aktivnosti, sadržaja ili burnijeg noćnog života, Neos Marmaras je udaljen samo 20km.

Toroni je mesto sa fantastičnim zalascima sunca, pa ćete na plaži moći da uživate sve do samog mraka. Klasično popločano šetalište ne postoji, već se šeta trotoarom ili popločanom stazicom pored mora. Kvalitet plaže je sličan čitavom dužinom, s tim da u središnjem delu ima i nešto prirodnog hlada.

Toroni nema razvijen noćni život, već je idealan za porodice sa manjom decom. Sarti je udaljen svega pola sata vožnje pa su vam sadržaji i ovog grada lako dostupni. Na nekoliko minuta hoda od Toronija nalazi se Destenika plaža poznata po svojoj lepoti i zlatnom pesku. Odmah nakon Destenike nalazi se još jedna odlična plaža, čuvena Tristinika.

Ukoliko želite dobru morsku hranu, preporučujemo vam da posetite Porto Koufo koji je nadaleko čuven po dobrim tavernama, a savetujemo vam da obiđete i plažu Kalamici koja je jedna od najlepših plaža u severnoj Grčkoj.