Potidea | Grčka | Letovanje

Potidea

Nea Potidea je jedno od najlepših mesta na Halkidikiju. Zapljuskuju ga vode Termaikos i Toroneos zaliva. To je prvo mesto na poluostrvu, u kome se nalazi impresivni most preko kanala koji spaja ova dva zaliva. Ovaj grad je imao važnu ulogu još u drevnim antičkim vremenima, pa je zbog svoje lokacije nazivan i *Kapijom Kasandre*.

Nea Potidea može da se pohvali bogatom istorijom. Bila je pod okupacijom Korinta, Atine, Rima, Venecije, Turske i drugih osvajača, pa se ovde mogu videti i brojne znamenitosti – pored kanala, ostaci srednjevekovnog zamka za koji su bili zainteresovani mnogi vladari, spomenik *Turmoil* posvećen ustanku iz 1821. i crkva Taxiarhes.

Današnje mesto sagradile su izbeglice iz istočne Trakije 1922. godine. Danas se ovde nalaze brojni hoteli, restorani, kafići, supermarketi, prodavnice suvenira, pekare, apoteka, kao i državne službe (opština, policija, bolnica, pošta,...). Tu su još i pešačka zona, biciklistička staza, pristanište, marina sa puno ribarskih brodića i uvek svežom ribom, kao i duga peščana plaža sa šetalištem i barovima. Sa svojom kombinacijom prirodnih lepota i bogatih sadržaja, Nea Potidea je idealan izbor za letovanje.