Kos | Grčka | Letovanje

Kos

Drugo po veličini u grupi ostrva Dodekaneza. Kos je privlačio doseljenike još od 3000 godina p.n.e. a Hipokratova učenja su samo doprinela renomeu ostrva. Do 4. veka p.n.e Kos je bio snažna trgovinska sila a njegov rapidni pad kreće od dolaska Rimljana 130. godine p.n.e. Vitezovi Svetog Jovana su vladali od 1315. a Turci od 1522. do 1912. godine. Italijanska odnosno nemačka okupacija je usledila sve do ujedinjenja sa Grčkom 1948.

Kos je za razliku od većine drugih grčkih ostrva ravan i plodan, poznat je pod imenom „Plutajuća bašta“. Pored toga Kos je bogat arheološkim nalazištima iz helenskog, rimskog, vizantijskog i mletačkog perioda. No i pored toga većina posetilaca dolazi na Kos zbog njegovih peščanih plaža. Plaže na jugozapadnoj obali su jedne od najlepših na Dodekanizima a uvale na severozapadu su savršene za sportove na vodi. Veliki deo obale je razvijen i moderno opremljen dok se u unutrašnjosti na pojedinim mestima mogu videti ostaci tradicionalnog života na Kosu.

Arheološki muzej ima izvanrednu zbirku grčkih i rimskih artifakta pronađenih na ostrvu. Zvezda muzeja je statua Hipokrata iz 4. veka p.n.e. Mozaik iz Asklepija kao i statue Dionisa i Pana, veliki broj statua iz rimskog perioda kao i dosta pronalazaka iz helenskog perioda govore i bogatstvu i prosperitetu ostrva kroz vekove.