Kopaonik | Kopaonik - Stara Raška - Javor - 5 dana | Srbija | Evropski gradovi

Kopaonik - Stara Raška - Javor - 5 dana

„Od Kopaonika kroz Staru Rašku do Javora“

Manastir Žiča – tvrđava Maglič – manastir Studenica – Kopaonik – manastir Đurđevi Stupovi – Novi Pazar – Javor, Kušići – rezervat Uvac – Ovčar Banja – manastir Sretenje

Polazak iz Beograda – 28.06 i 26.07.2020

Paket aranžman  autobusom  (5 dana, 4 noćenja / 2 noći Kopaonik, 2 noći Javor)

FIRST MINUTE DO 18.06.

CENA ARANŽMANA

Polasci:

28.06 – 02.07.
26.07 - 30.07.

Odrasla osoba

19.999

16.990 rsd

Deca od 07-12 godina

14.499

12.990 rsd

Deca od 2-7 godina
(u zajedničkom ležaju)

10.499

8.990 rsd

MINIMALNI broj putnika za realizaciju aranžmana je 30.

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

 • Prevoz turističkim autobusom (audio, video, A/C) na datoj relaciji po programu;
 • Smeštaj na Kopaoniku 2 noćenja s doručkom u apartmanima KONACI (smeštaj u studijima, ishrana u restoranu u okviru konaka). Smeštaj u Kušićima u hotelu Javor, 2 noćenja sa uslugom polupansion (doručak i večera);
 • Boravišne takse u smeštajnim objektima;
 • Takse za ulazak u rezervate;
 • Panorama Magliča, razgled Novog Pazara;
 • Tura rađanje Sunca;
 • Pešačka tura na Kopaoniku;
 • Poseta manastirima: Žiča, Studenica, Đurđevi Stupovi, Sretenje;
 • Troškove organizacije putovanja.

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

 • ulaznice na lokalitete;
 • fakultativne izlete: Semeteško jezero, Uvac;
 • lične troškove putnika.

CENE IZLETA I ULAZNICA NA LOKALITETE:

 • Izlet Semeteško jezero 400 rsd (Za realizaciju izleta potrebno je min. 20 prijavljenih);
 • Izlet Uvac 1 – pešačka tura oko 10 km – 550 rsd. Minimum 12 osoba;
 • Izlet Uvac 2 – prevoz do rezervata i ulaznica, vožnja čamcem u pranji rendžera po meandrima, ulaz u ledenu pećinu, razgled pećine - 1550rsd. Minimum 12 osoba;
 • Wellness centar Kablar – ulaznica za bazen 300 rsd.

NAPOMENA:

 • na odredjenim lokalitetima je neophodno poštovati pravila ponašanja i oblačenja (u manastirima je neophodno imati pokrivena ramena, suknju / duge pantalone).
 • na odredjenim lokalitetima je neophodna udobna i ravna obuća zbog konfiguracije terena.
 • sve pešačke aktivnosti, a koje zavise od vremenskih uslova, biće izvedene ukoliko to bude moguće.

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan, NEDELJA: BEOGRAD – KOPAONIK (299km)

Polazak autobusom iz Beograda  u 08 h sa parking ispred muzeja 25 Maj, Bulevar Mira (Kuća cveća). Vožnja autoputem Miloš Veliki, u pravcu manastira Žiča, sa usputnom pauzom radi odmora (180km).

Dolazak u manastir Žiča. Obilazak manastirskog kompleksa. Istorija ovog manastira je počela onog trenutka kada je sedamanestogodišnji Rastko Nemanjić odlučio da napusti dvor svog oca Stefana Nemanje i posveti se monaškom životu na Svetoj gori. Mesto na kom se gradio manastir bilo je podjednako udaljeno i od Carigrada i od Rima, što je tumačeno tako da je Srbija na raskršću između pravoslavnog Istoka i rimokatoličkog Zapada.

Nastavljamo putem dokaza jedne epske ljubavi. Nekada davno jedan srpski vladar po imenu kralj Uroš Prvi u znak ljubavi svojoj voljenoj Elen Anžu koju prozvaše Jelena Anžujska, zasadi silne jorgovane duž klisure reke Ibar ne bi li se dama osećala kao kod kuće… Pa sred doline jorgovana, ni na nebu ni na zemlji, uzdiže se velika tvrđava, srednjevekovni grad Maglič (25 km oko 30 minuta vožnje).  Prolazak pored utvrdjenja i mala priča o velikoj ljubavi i još većem neimaru (iz bezbednosnih razloga nije moguće penjanje na tvrdjavu).

Nastavak puta prema Studenici (40min - 35km). Obilazak manastirskog kompleksa. Jedan od najvećih manastira srpske pravoslavne crkve čiji je ktitor veliki župan Stefan Nemanja. Manastirski kompleks čine četiri crkve opasane zidinama koje čuvaju najveće srpsko blago Raškog kraja. Monumentalna kompozicija raspeća najvažniji je deo umetničke celine Bogorodičine crkve. O bogatstvu i nesvakidašnjoj lepoti Studenice govori i činjenica da je stavljena na listu UNESCO – baštine.

Nastavak puta ka Kopaoniku (oko 2h - 62km). Planirano vreme dolaska na Kopaonik oko 19h. Smeštaj u studija. Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan, PONEDELJAK:  KOPAONIK

Ko rano rani tri sreće grabi. Ne propustite priliku da uživate u rađanju Sunca i u čaroliji buđenja novog dana na nadmorskoj visini od skoro 2000 metara. Igra svetlosti i boja kao i svež planinski vazduh probudiće sva vaša čula. Polazak na turu je oko 4:30 h (odlazak autobusom do vidikovca Orlova glava), povratak u smeštaj. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Doručak.

Slobodno vreme za individualne aktivnosti i uživanje na krovu Srbije.

Mogućnost fakultativnog izleta na Semeteško jezero. Semeteško jezero predstavlja prirodni fenomen koji je prava retkost i u svetu. Obzirom da jezero nisu uspeli da ispitaju ni ronioci, starci i meštani ovog kraja ispredaju legende da su se nekada na ovom jezeru okupljale vile. Posebno čudo ovog jezera su ploveća ostrva sa sve drvećem i rastinjem, koja pomera vetar, pa svaki posetilac koji zgazi na ostrvce može njime i da se provoza. Semeteš je selo sa oko 70 domaćinstava. Brvnare su zanimljive jer su podignute na vrlo strmom terenu, a prekrivene su  šindrom. Na obali jezera je etno selo Zavičaj u sklopu koga je restoran, bašta za odmor, kao i uredjene staze koje vode pored jezera. Povratak na Kopaonik.

Slobodno vreme. Noćenje.

3. dan, UTORAK:  KOPAONIK – JAVOR, KUŠIĆI (155km)

Doručak. Polazak prema Novom Pazaru u 9h. Spuštanje sa Kopaonika je jedinstveni prizor kada se neretko može doživeti osećaj da ste iznad oblaka. Oblačni sistem i magla koja se skuplja u raškoj kotlini prekrivaju niže delove čipkanim prekrivačem kojeg paraju Sunčevi zraci kako odmiče dan.

Dolazak u manastrir Đurđevi Stupovi (50km – 1:15h).

Manastir Đurđevi Stupovi su zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjić i jedan od najstarih manastira u Srbiji. Veliki Župan po stupanju na presto počinje sa gradnjom manastira koji će godinama kasnije biti uvršten na listu UNESCO-a, a u devet vekova postojanja svedoči o kulturi, veri, i tradiciji našeg naroda. Ovaj temeljac Srbije bio je više od 300 godina ruiniran, obnova manastira traje više od 40 godina uz pomoć vernika i donatora.

Nastavak putovanja prema Novom Pazaru, planirani dolazak oko podneva. 

Novo ime starog Trgovišta ili Pazara koje je  trajalo još u vreme Vuka Brankovića potiče upravo od prevoda reči Pazar, kada ga Turci uzimaju od despota Đurdja Vukovića i nadevaju ime Jeni Bazar koje u prevodu znači Novi Pazar. Grad koji grle četiri  reke i čuvaju tri planine zvanično mesto u knjigama zauzima tokom osmanlijske okupacije. Za njegov razvoj najzaslužiji je Gazi -  Isa beg Isaković. Grad je na vrhuncu svog zlatnog doba imao preko 12.000 kuća, nakon prirodnih katastrofa koje odnose 9 mostova i vrlo burne ratne istorije Srbije, grad doživljava krah i ponovo se obnavlja nakon Drugog svetskog.  Nakon priče o zlatnom dobu slobodno vreme za individualne obilaske. Preporučujemo da degustirate poznate pazarske ćevape i mantije sa kiselim mlekom.  Kada smo u Novom Pazaru moramo nešto i pazariti. Odlazak u tržni centar (stara pijaca koja je pretvorena u bazar sa buticima, prodavnicama kućnim potrepštinama….). Slobodno vreme. Nastavak puta ka Javoru preko Sjenice (90km – 2h). Dolazak u hotel Javor oko 20h. Večera, noćenje.

4 . dan, SREDA: KUŠIĆI  JAVOR

Doručak. Slobodno vreme za individualne aktivnosti.

Mogućnost fakultativnog izleta Uvac (1h – 50km). Meandri reke Uvac su svakako jedna od najlepših slika Srbije. Moćna sila planinske reke isklesala je pejzaže nestvarne lepote, a sačuvani prirodni ambijent je postao dom bogatoj flori i fauni. Uvac je reka koja nosi i mnoge tajne. U krečnjacima Pečanskog brda priroda sagradila jedan od najzanimljivijih prirodnih objekata u Srbiji i svojevrstan prirodni fenomen - jedinstven pećinski sistem dug više od šest hiljada metara, sa brojnim kanalima u nekoliko nivoa, dvoranama, sifonima i pećinskim ukrasima.

Ukrasi Ledene pećine, u vidu dugačkih draperija i saliva, koji ponegde dostižu i do deset metara, iako deluju hladno, lepotom zaustavljaju dah.

Od hotela polaze i staze zdravlja koje vode do različitih lokaliteta .

Hotel-Marijanin zavičaj-Milandža 4.65 km (plava); Hotel-Sokići-Milandža 4.85 km (plava); Hotel-Bratuljeva Česma 2.1 km (bela); Hotel-Crkvina-Visioc 3 km (plava); Hotel-Crkvina-Zabojska cesma 1.87 km (plava); Hotel-Crkvina-Visioc 3 km (plava); Hotel-Crkvina-Zabojska cesma 1.87 km (plava); Hotel-Turski grob 2.76 km (bela);

Povratak u hotel, slobodno vreme, večera, noćenje.

5. dan, ČETVRTAK:  KUŠIĆI JAVOR – OVČAR BANJA – MANASTIR SRETENJE - BEOGRAD (260km)

Doručak. Slobodno vreme za uživanje u prirodnom ambijentu. Polazak za Beograd u 10h preko Ovčar Banje. Put nas vodi preko Ivanjice i Arilja gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa pričom o srpskom crvenom zlatu - malinama.

Dolazak u Ovčar banju oko 13h (85km – 2h). Pored termo-mineralnih izvora koji se koriste u terapiji, ova banja je jedinstvena u Srbiji jer se nalazi u predelu izuzetnih odlika, okružena rekom, jezerima i nepreglednim zelenilom planina Ovčar i Kablar. Okolinom dominiraju svedočanstva srpske istorije i religije manastiri Blagoveštenje, Nikolje, Savinje, Uspenje, Vaznesenje, Vavedenje.... Mogućnost fakultativne posete Kablar wellness centru i uživanje u u bazenu sa termalnom lekovitom vodom (temp. 38 stepeni). Oko 15h polazak autobusom do manastira Sretenje. Mаnаstir se nаlаzi u izuzetnom prirodnom okruženju, nа zаrаvni ispod vrhа Ovčаrа. Mаnаstir je nаstаo u 16. Veku, a u više nаvrаtа tokom prošlih vremenа bio je rušen i spаljivаn. Obnovljen je tek u 19. veku, zаhvаljujući monаhu, а kаsnije i vlаdici Nikiforu Mаksimoviću. Od rukopisnih knjigа sаčuvаnih do dаnаs u Sretenju, preostаle su svegа tri: Jevаnđelje, Bogorodičini kаnoni i Minej zа mesec jun, koji je znаčаjаn jer sаdrži Službu knezu Lаzаru, kаo delo nаše crkvene književnosti. Nakon razgledanja, povratak do Ovčar banje (po želji, autobusom ili pešačko-planinarskom stazom).

U kasnim popodnevnim časovima polazak za Beograd (175 km) autoputem Miloš Veliki. Dolazak u Beograd oko 21h.
Kraj programa.

OPIS SMEŠTAJA KOPAONIK:

Apartmanski kompleks KONACI je centar zabavnog života u okviru koga se nalazi veliki broj restorana, barova, supermarketa, prodavnica, pošta, apoteka, knjižara, poslastičarnica, suvenirnica... Konačište Konaci su sigurno najpoznatiji i najtraženiji apartmanski kompleks na Kopaoniku koji će doprineti vašem potpunom ugođaju. Oprema studija: TWC, mini kuhinja, frižider, besplatini Wi-Fi internet, kablovska TV.

OPIS SMEŠTAJA KUŠIĆI:

Hotel JAVOR raspolaže sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. U sobama se nalazi TV, orman, radni sto, noćne komode i kupatilo. Sve sobe raspolažu sa wi-fi konekcijom.

Kopaonik

Kopaonik

Kopaonik, udaljen 230 kilometara od Beograda, najveći je planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 kilometara, a u srednjem delu dostiže širinu i do 40 kilometara.

Jedan njegov deo je zaštićena zona “Nacionalni park Kopaonik”, koji po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije, a poseduje i najveći ski centar u zemlji.

NAČIN PLAĆANJA ARANŽMANA:

 • Gotovinsko plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak najkasnije 10 dana pre početka putovanja.
 • Odloženo plaćanje na rate: 40% prilikom rezervacija, ostatak (60%) na 3  jednake mesečne rate, čekovima gradjana, realizacija  svakog 10., 20. ili 30. u mesecu
 • Plaćanje karticama: Visa, Master, Maestro, Dina
 • Preko računa: uz profakturu izdatu od strane agencije SAT Travel

OPŠTE NAPOMENE ZA PUTOVANJE:

Organizator putovanja zadržava pravo da, u slučaju izmene cene prevoza, nedovoljnog broja prijavljenih putnika i slično, izmeni cenu putovanja za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje najkasnije pet dana pre polaska na putovanje. Mole se putnici da se brižljivo staraju o svojim putnim ispravama, dokumentima, novcu, vrednim stvarima i prtljagu; Organizator putovanja ne snosi odgovornost za njihov eventualni gubitak, krađu ili nestanak iz bilo kog razloga, tokom čitavog trajanja putovanja. Organizator putovanja poseduje licencu OTP 316/2020 izdatu 06.02.2020. godine izdatu od strane Min. Turizma Republike Srbije.  Garancija putovanja u visini 300.000.- Eura za slučaj insolventnosti organizatora putovanja i za slučaj naknade štete koja se prouzrokuje putniku neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza organizatora putovanja koje su određene opštim uslovima i programom putovanja, po Ugovoru o garanciji putovanja broj 0011/2020 od 13.01.2020. aktivira  se kod Nacionalne asocijacije turističkih agencija PU “YUTA”, 011 3228 686, 011 3228 687, prijavom na adresu YUTA, Beograd, ul. Kondina br. 14. ili namail:garancijaputovanja@yuta.rs Organizator poseduje polisu za osiguranje garancije putovanja broj 300067925 ADO DDOR Novi Sad (01.01.2020 -01.10.2020.god).

Cenovnik br. 1 od 03.06.2020

*SN

Slično iz ponude

Kopaonik - Leto u Grand Hotel & Spa 4*
Kopaonik - Leto u Grand Hotel & Spa 4*
 • od 39€

Grand Hotel & Spa najluksuzniji i sigurno najpoznatiji hotel na Kopaoniku. Svoju istoriju započeo je kao Hotel Karavan koji je izgrađe...

Detaljnije
Kopaonik leto - Gorski Hotel & Spa 4*
Kopaonik leto - Gorski Hotel & Spa 4*
 • od 65€

Luksuzni Gorski Hotel & Spa Kopaonik  20. januara 2019. godine otvorio je vrata svim posetiocima najpoznatijeg ski centra Srbije. G...

Detaljnije