Srbija | Evropski gradovi

Srbija

Donosimo vam pregršt zanimljivosti i zanimljivih činjenica o Srbiji koje možda niste znali.

Srbija je zemlja sa 7,058,322 stanovnika po merenju iz 1016. godine, a njen šarm i bogato kulturno-istorijsko nasleđe čine je veoma privlačnom kako domaćim posetiocima, tako i onim stranim.

1. Zvanično ime Srbije je Republika Srbija. Prema zvaničnoj istoriografiji naziv Srbija se prvi put pominje kod Grka sredinom 10. veka, kao Servlija, Serblija, a zatim kao Servija, Serbija, što znači zemlja Srba.

2. Srbija je prva u Evropi posle Francuske zvanično ukinula feudalizam 1835. godine. Sretenski Ustav je bio toliko liberalan da ga je Rusija nazvala francuskim semenom na Balkanu, a Austrougarska tražila njegovo momentalno ukidanje.

3. Prestonicu Srbije osnovali su Kelti u 3. veku pre nove ere, a docnije je postala Singidunum. Godine 876. prvi put se pominje pod imenom Beograd i smatra se jednim od najstarijih gradova u Evropi.

4. Srpski dinar je zvanična valuta Republike Srbije. Vrednost jednog dinara je ekvivalentna vrednosti 100 para. Međunarodna oznaka valute za dinar je RSD.

5. Zvanični jezik u Srbiji je srpski a pismo ćirilica, a drugi jezici u upotrebi su mađarski, slovački, rumunski, hrvatski, rusinski i albanski.

6. U prestonici Vizantije Konstantinopolju postojala je Beogradska kapija, na početku druma koji je vodio u - Beograd.

7. Srbija je jedan od najvećih proizvođača i izvoznika malina u svetu. U 2012. Godini čak 95% malina na celom svetu, gajile su se u Srbiji.

8. Nije neobično da muškarci svih nacionalnosti vole najvažniju sporednu stvar na svetu, ali strancima je posebno zanimljivo što u Srbiji nije iznenađujuće da lepe žene vatreno navijaju na sportskim događajima.

9. Arheološki lokalitet Lepenski vir bio je postojbina prve civilizacije u Evropi koja je napravila skulpturu i to pre više od 7.000 godina.

10. Čak 13 Srba je aktivno radilo na Apolo programu američke svemirske agencije NASA.

11. Trg Slavija je do 1880-ih godina bio baruština i tu su Beograđani lovili divlje patke. Kasnije je poznati škotski preduzetnik Frensis Makenzi, koji se pre dolaska u Srbiju bavio poljoprivredom i humanitarnim radom, kupio veliki prostor iznad njega i isparcelisao ga radi prodaje, a tu je sebi izgradio i kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom. Inače, tu su se nalazile i dve poznate kafane - Tri seljaka i Rudničanin, koje su srušene pre i tokom Drugog svetskog rata.

12. Karađorđevići su srpska kraljevska porodica koja je vladala Srbijom i Jugoslavijom. Njen rodonačelnik je vožd Đorđe Petrović - Karađorđe, koji je podigao Prvi srpski ustanak. Posle majskog prevrata na vlast je pozvan Karađorđev unuk Petar. Kraljevina je zvanično ukinuta 1945. godine, a kraljevska porodica je bila u egzilu. Sin kralja Petra II, princ Aleksandar, došao je sa suprugom 2001. godine u Srbiju i žive u dvoru na Dedinju. Mauzolej Karađorđevića je na Oplencu kod Topole, a imovinu Karađorđevića nova vlast je oduzela 1947. godine.

13. Prvi avion koji je srušen u istoriji svetske ratne avijacije oborio je srpski vojnik Radoje Ljutovac 1915. godine iznad Kragujevca.

14. Rouz En Vujić je bila prva žena u istoriji koja je izabrana u senat Kalifornije.

15. Najznačajniji ćirilični spomenik srpsko-slovenske pismenosti je Miroslavljevo jevanđelje, koje datira iz 12. veka. Danas se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, a o njemu je 2007. godine snimljen film U početku beše reč u režiji Boška Savkovića.

16. Srpski manastiri predstavljaju veoma značajano istorijsko i kulturno nasleđe Srbije i izazivaju veliku pažnju i oduševljenje turista iz celog sveta. Izgrađeni između XII i XVII veka, ne samo da su oblikovali pejzaž pravoslavne Srbije, već predstavljaju validne i dostojne svedoke srednjovekovne arhitekture i slikarstva. Od Fruške Gore na severu Srbije pa sve do Kosova na jugu, ovi sveti spomenici stoje kao čuvari Srpske kulture. Zbog njihovog kulturnog i istorijskog značaja, pet manastira verifikovano je kao Svetska kulturna baština, zaštićena od strane organizacije UNESCO.

17. Kapela mira u Sremskim Karlovcima je prvo mesto u istoriji na kome su se međunarodni pregovori vodili za okruglim stolom.

18. U kanjonu reke Uvac nalazi se najveća gnezdilišna kolonija beloglavog supa (Gyps fulvus) na Balkanu i takođe, jedna je od većih u Evropi sa oko 500 jedinki i populacijom koja je u stalnom porastu.

19. U blizini gradića Kladovo, jednog od najpopularnijih srpskih letovališta na Dunavu, nalaze se ostaci čak tri tvrđave, dve iz rimskog doba (Diana, Pontes) i jedna iz osmanlijskog perioda (Fetislam).

20. Čak 17 rimskih careva rođeno je na tlu današnje Srbije. To su Decije Trajan, Hostilijan, Klaudije II Gotski, Aurelijan, Marko Aurelije Prob, Maksimijan, Konstancije I Hlor, Galerije, Maksimin Daja, Flavije Valerije Sever, Konstantin Veliki, Licinije, Konstancije II, Vetranion, Jovijan, Gracijan i Konstancije III.

Srbija - zavičaj rimskih careva i rimskih imperatora

21. Dragačevski sabor je godišnji trubački festival koji se održava u mestu Guča. Nekoliko stotina hiljada posetilaca, iz Srbije i inostranstva, svake godine poseti varoš sa nekoliko hiljada stanovnika. Dok je Egzit (Exit) muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Važi za jedan od najvećih muzičkih festivala u jugoistočnoj Evropi.

22. Vampir je jedna od reči iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima. Sa druge strane, najpoznatiji srpski vampir pored Save Savanovića je Petar Blagojević. On je bio seljak čiji slučaj spada u prva pominjanja vampirizma u Evropi novijeg doba.

23. U blizini naselja Perućac, nalazi se rečica Vrelo, koja je jedinstvena po svojoj dužini od samo 365 metara, zbog čega je u narodu poznata i kao reka-godina.

24. Obedska bara, zaštićena davne 1874. godine, predstavlja prvo zaštićeno područje u Evropi i drugo u svetu, svega dve godine nakon proglašenja prvog zaštićenog prirodnog dobra, Jeloustona, za nacionalni park.

25. Miladin Zarić, učitelj iz Beograda, postao je poznat zahvaljujući tome što je tokom operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, dana 22. oktobra 1944. godine sprečio rušenje miniranog Savskog mosta. Godine 1978. njegov podvig ekranizovan je jedini put i to indirektno, u pretposlednjoj epizodi serije Povratak otpisanih.

26. Najpoznatiji dvorac u Srbiji, Fantast, pre 100 godina je podigao bogataš Bogdan Dunđerski, navodno iz inata, kako bi dokazao da nije bankrotirao.

27. U Kikindi je prisutno najveće zabeleženo zimsko jato sova malih ušara (Asio otus) u Evropi sa oko 740 jedinki

28. Reka Vratna na istoku Srbije, nadaleko je poznata po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi, takozvanim prerastima koji podsećaju na vrata, po kojima je i dobila ime.

29. Najstarija zapisana srpska narodna pesma je: Orao se vijaše nad gradom Smederevom. Zapisao ju je Rođeri de Pačijenca (Rogeri de Pacienza) u gradiću Đoja del Kole (između Barija i Taranta) 1. juna 1492. godine. Smatra se da je "Janko vojvoda" Janoš Hunjadi.

30. Vranjska Banja je banja sa najtoplijom mineralnom vodom u Evropi. Voda temperature od 94 do čak 110 stepeni C, kapaciteta 140 litara u sekundi, izbija na površinu zemlje iz desetak izvora.

31. Prvi satelitski prenos video-signala 1962. godine između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku freske Belog anđela iz manastira Mileševe, jednog od najlepših radova srpske i evropske umetnosti srednjeg veka. Isti taj signal je kasnije bio poslat u svemir prema mogućim oblicima vanzemaljskog života.

32. Današnja grupa naroda u istočnoj Srbiji poznata kao Vlasi, vodi poreklo od Kelta. Ovo je jedna od niza, kako istorijskih, a tako i jezičkih teorija o potomcima Vlaha. Smatra se da vlaška magija pronalazi svoje korene upravo u keltskim kultovima i obrednim ceremonijama.

33. Srbija poseduje oko 360 izvora termalnih i termomineralnih voda sa temperaturama do čak 110 stepeni, ali se samo mali broj njih koristi u komercijalne svrhe.

34. Hram Svetog Save u Beogradu je najveći srpski pravoslavni hram i jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu.

35. Kalemegdan je najveći beogradski park. Istovremeno je najznačajniji kulturno-istorijski kompleks, u kojem dominira Beogradska tvrđava iznad ušća Save u Dunav. Kalemegdan je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park.

36. Deliblatska peščara je najveća kontinentalna peščara Evrope.

37. Godine 2014. američki magazin Mental Floss naveo je Ćele-kulu kao najveću građevinu napravljenu od ljudskih kostiju.

38. Knez Mihajlova ulica je glavna ulica u Beogradu. Ona je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrednijih znamenitosti grada. Beograd ima veliki broj impresivnih zgrada i palata, koje su građene krajem 1870. godine.

39. Grad Sjenica (poznata i kao srpski Sibir) često je najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa rekordnom zabeleženom minimalnom temperaturom od čak -39 stepeni celzijusa.

40. Resavska pećina je pećina u istočnoj Srbiji, na 20 kilometara od Despotovca. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Predstavlja jednu od najstarijih ispitanih pećina. Njena starost se procenjuje na oko 80 miliona godina, dok najstariji nakit ima 45 miliona godina. Dužina pećine je 4.500 metara, od čega je istraženo do 2.850 metara.

Najlepše pećine Srbije

41. Kopaonik (Nacionalni Park Kopanik) najveći je planinski masiv u Srbiji, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji. Njegov najviši vrh je Pančićev vrh sa 2017 metara nadmorske visine.

42. Današnji AIR Serbia a nekadašnji avioprevoznik JAT, osnovan 1927. godine jedna je od najstarijih aviokompanija na svetu, a takođe smatra se i jednom od najbezbednijih u svojoj dugogodišnjoj istoriji psotojanja sa samo dve nesreće sa smrtnim ishodom.

43. Srbija ima pet nacionalnih parkova: Đerdap, Kopaonik, Šar-planinu, Taru i Frušku goru. Nacionalni park Prokletije je u postupku zaštite.

44. Najstarija sačuvana beogradska kafana je Znak pitanja i nalazi se u ulici Kralja Petra broj 6. Po nalogu kneza Miloša 1823. godine podigao ju je Naum Ičko.

45. Industrija pravljenja satova razvila se baš u Srbiji pre nego što je nastala u Švajcarskoj. Srbija poseduje sat koji je nastao 600 godina ranije nego u čuvenoj Zemlji satova.

46. Prema nekim navodima, srpski obaveštajac Dušan Popov je, uz druge ličnosti, poslužio kao inspiracija autoru Ijanu Flemingu za stvaranje legendarnog Džejmsa Bonda.

47. Himna Republike Srbije je ujedno i stara himna nekadašnje Kraljevine Srbije "Bože pravde".

48. Zanimljiva činjenica strancima i svim turistima, koji prolaze kroz našu ravničarsko-brdovitu zemlju, a i nama velika čast, jeste da su statistički, Srbi proglašeni najgostoljubivijim narodom na celom svetu.

49. U Kuber Pidiju, gradu na jugu Australije, nalazi se srpska pravoslavna crkva Svetog proroka Ilije koja važi za najunikatniju u svetu, pošto se radi o građevini sagrađenoj na dubini od devet metara.

50. Grb Republike Srbije je grb iz doba Kraljevine Srbije iz 1882. godine i sadrži dvoglavog belog orla sa crvenim štitom na grudima na kome se nalazi beli krst sa četiri ocila (srpski krst), a iznad glava orla se nalazi kruna loze Nemanjića.

51. Sava Vladisavljevića, čovek srpskog porekla koji je u Rusiji proglašen za najpoznatijeg čoveka u Rusiji svih vremena. Njegovo najznačajnije delo zasniva se na Kajhtinskom ugovoru kada je u 19. veku regulisao granice i odnose Kine i Rusije.

52. Jedan od najstarijih srpskih fudbalskih klubova je FK Javor iz Ivanjice. Osnovan je 1912. godine od strane omladinaca, a nazvan je po obližnjoj planini.

53. Četiri slova S sa srpskog grba ne znače "Samo Sloga Srbina Spašava", već "Car Careva Caruje Carevima" (misli se na Isusa Hrista).

54. Fascinantnost stranaca "Silikonskom Dolinom" koja se nalazi na Dorćolu, a koja je, pored barova, pabova, kafića i kafana, poznata po devojkama koje ovaj kraj posećuju, a poseduju silikonske implante u svojim grudima. Svaki stranac kada dođe u Beograd postavi pitanje da li to zaista postoji ili je samo mit. Ne, stranci! Silikonska dolina i devojke ovakvog tipa uvek možete zateći u ovom kraju grada.

55. Oko 70 odsto prinosa šljive, odnosno oko 424.300 tona godišnje, odlazi u proizvodnju šljivovice - nacionalnog pića zemlje.

56. Đerdapska klisura je najveća klisura u Evropi.

57. Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, čak tri puta pretvarana u džamiju tokom perioda Srbije pod Osmanlijskim carstvom koja je trajala skoro 500 godina.

58. Prvi beogradski tramvaj pušten je u saobraćaj sredinom oktobra 1892. godine i vozio je centrom grada, od Kalemegdana do Slavije. Niški tramvajski sistem bio je u funkciji od 1930. do 1958. godine, a novosadski od 30. septembra 1911. do istog dana 1958. godine.

59. Za vreme Prvog svetskog rata Vlada Srbije je bila u izbeglištu, zemlja okupirana, a vojska u Grčkoj. Ali vrednost srpskog dinara ni u jednom trenutku nije pala. Kurs je ostao stabilnih 88 franaka za 100 dinara.

60. Na mestu spomenika Neznanom junaku na Avali, do 1934. godine nalazila se drevna tvrđava Žrnov.

Ko je neznani junak koji počiva na Avali

61. U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće: Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine. Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.

62. Srpski je bio jedan od četiri zvanična jezika u celom Otomanskom carstvu.

63. Ispijanje kafe u Srbiji nikako ne podrazumeva na brzinu skuvanu i popijenu kafu. Pre svega to je ritual koji počinje već samim činom pripremanja kafe. Kafa se u Srbiji pije uvek i u svakoj prilici i smatra se osnovnom ljubaznošću da, kada neko dođe u goste, prvo bude ponuđen kafom. To je po pravilu "turska" kafa, koja se još naziva domaća ili srpska kafa.

64. Film Karađorđe, snimljen je 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i smatra se najstarijim igranim filmom u Srbiji i na Balkanu.

65. Srbija ima dve zastave: državnu i narodnu. Narodna je obična trobojka, a državna ima i grb.

66. Spomenik prirode Đavolja Varoš nalazi se na jugu Srbije. Ovaj prirodni fenomen čine dve, veoma retke pojave: zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom. Ova pojava mami turiste iz svih krajeva da dođu i da je posete, ne samo zbog neverovatnog izgleda samih stena, već i zbog jedne od najčudnijih legendi koje se za nju vezuju.