Slovenija | Evropski gradovi

Slovenija

Slovenija je uvek je važila kao "mala zemlja za veliki odmor", ali je, pre svega, asocirala na ski staze i zimske avanture. Nepravedno. Jer, Slovenija je verovatno jedina evropska država koja Alpe spaja sa ravnicom, a jezera i termalne vode sa Mediteranom, pa je "pozivnica" za uživanje u njenim lepotama "adresirana" na najraznovrsniju ciljnu grupu i važi za sva godišnja doba. Upravo zato, po mir, relaksaciju, avanture ili terapiju, i kad je "ozbiljan" minus i kad je visok plus, ovde dolaze i mladi i stari.

U "biografiji" ove zemlje, upisana je zavidna kilometraža (27.000) jezera, reka, potoka i vodopada... od kojih svaki ispisuje svoju stranicu. Pa ako odlučite da uživate u njenim lepotama, možete, na primer, da krenete od mora i završite jezerima. Ili obrnuto. 

Slovenačka obala duga je 47 kilometara, koji su maksimalno iskorišćeni. U centimetar. Na ovom delu Jadrana nalaze se ekskluzivni hoteli, kampovi, lečilišta, kockarnice, marine, srednjovekovni gradovi, međunarodna luka, golf tereni...Primorska prestonica Slovenije je Portorož ili "luka ruža". Ovaj šarmantni gradić je smešten u samom Piranskom zalivu, nadomak Italije, čiji duh i dalje živi duž slovenačke obale. Turisti bez dvoumljenja dolaze u mesto uređenih plaža, uglednih hotela, luksuzne marine, zabavnih parkova, vinoteka, najstarijeg kazina u zemlji, bogatog noćnog života.

Ako ste se spustili na slovenačko primorje, onda nikako nemojte da propustite Piran - najromantičniji grad slovenačke rivijere, smešten na poluostrvu koje se proteže od Šarvinskih brda do Rta Madona. Nazivaju ga muzejom na otvorenom, a argumenti u prilog ovom "laskanju" su - živa srednjovekovna arhitektura Istre i bogata kulturna baština sa venecijanskim šarmom, čak 26 crkvica koje su mahom podizali bogati trgovci, uske ulice kroz koje je zabranjen saobraćaj...

Ako vam nije važno da se kupate u slanoj vodi, a svakako želite da se osvežite i uživate, onda produžite do Bleda. Dragulj Slovenije, koji ima samo 5.000 stanovnika, na meti je stotine hiljada turista koji ga "pretvaraju" u megalopolis. Atraktivan je zbog alpskog jezera, izvora termalne vode, velnes programa u, pre svega, u kompleksu Sava hotela, blizine Nacionalnog parka Triglav. Susret sa jezerom možda je najupečatljiviji sa Zamka - simbola Bleda i cele Slovenije, gde se nalazi muzej, ali i stara štamparija.

 

Slovenija
Slovenija
  • od 89€

I feel sLOVEnia je slogan turističke organizacije Slovenije i ističe kako je ovo jedina zemlja na svetu koja u svom imenu krije ljubav!...

Detaljnije
  • 2 ponude