Slovačka | Evropski gradovi

Slovačka

Slovačka je zemlja bogata alpskim predelima, dvorcima i dobro očuvanim građevinama, koje nude kombinaciju savremenog i srednjevekovnog šarma. Slovačka je podeljena na 8 regiona (krajov): Bratislava, Trnava, Trenčin, Nitra, Žilina, Banska Bystrica, Prešov i Košice.

Slovačka kultura je izgrađena na raznovrsnoj narodnoj tradiciji, a zbog svoje pozicije u centralnoj Evropi, poprimila je uticaje austrijske, nemačke, mađarske i slovenske kulture.
Odličan muzej jevrejske kulture je smešten u Bratislava dvorcu. Izložbe koje prikazuju istoriju i kulturu jevreja sa ovih prostora su na engleskom jeziku i ostavljaju snažan utisak. Zamak Devin - Ovaj dvorac, na usću Morave i Dunava, je bio prvi habzburški vojni bedem. Odavde se može videti Austrija koja je tačno prekoputa, a nešto južnije može se videti i Mađarska. Prve zgrade od kamena u okviru zamka Devin datiraju još iz rimskog perioda, pri čemu ostatke nekih još uvek možete videti.
Ruševine Spiškog zamka su najveće u Slovačkoj, neki tvrde i u celoj centralnoj Evropi. Utvrđenje je prvobitno izgrađeno 1209. godine, zatim uništeno od strane Tatara u 13.veku i potom obnovljeno u 15.veku. 
Godine 1762. tada šestogodisnji Volfang Amadeus Mozart je nastupao u rezidenciji porodice Pálffy (Bratislava) koja je danas uglavnom poznata kao Mozartova kuća. 
Posetite arheološka nalazišta u Košicama. Iskoristite priliku i obiđite lavirintske porlaze koji povezuju drevni grad.
Planinski masiv Tatre je najveći slovački magnet za planinare i posetioce tokom cele godine. Glacijalna jezera, usamljeni vrhovi planina i staze svetske klase, garantuju nezaboravno iskustvo.
Banja Starý Smokovec - Sa divnim pogledima preko planinskih venaca Tatra, ovaj grad je poznat po mineralnoj vodi. Ima obilje banjskih lečilišta gde posetioci mogu da se kupaju u bazenima napunjenim mineralnom vodom. 

Bratislava
Bratislava

Nalazi se na 60 km od Beča i mnogi ovaj grad nazivaju mirnijom i povučenom sestrom Beča. Ovaj grad leži na obali reke Dunav i maksimalno...

Detaljnije
  • 1 ponuda