Skandinavija | Evropski gradovi

Skandinavija

Zvanično, Skandinavija se sastoji od samo tri države - Danske, Norveške i Švedske. Međutim, u ovaj poredak se često uključuje i Finska, a iako geografski izolovani na Severnom Atlantiku, Island i Farska ostrva - takođe su didati, jer s ostalim zemljama dele sličnu kulturu i jezik...
Skandinavska avionska kompanija SAS, koja je u zajedničkom vlasništvu vlada Danske, Norveške i Švedske, dobar je primer međusobne saradnje, i prvak u razvijanju transpolarnih puteva do Severne Amerike i Dalekog Istoka. Uprkos ograničenim prirodnim resursima, oštroj klimi i udaljenoj lokaciji na severu Evrope, Skandinavske zemlje su dostigle ekonomski napredak i stabilnost i zdravstveno i socijalno osiguranje koje je među najboljima u svetu. Danas se smatra da upravo one drže najviši standard na svetu, a brojni stanovnici ostalih zemalja Evrope svakodnevno beže upravo tamo u nadi za boljim životom.

S obzirom na prenaseljenost koja zahvata većinu Europe, Skandinavija može da ponudi velika područja retko naseljenih obala i sela sa skoro neograničenim pristupom raznim rekreativnim resursima. Sistem javnog prevoza odlično je povezan i pruža dobru alternativu putovanju automobilom. Skandinavski pejzaž poznat je po tragovima lednika iz poslednjeg ledenog doba, koji su i danas vidljivi širom regije. Ako želite da upoznate brojne fjordove koji su nastali nakon ledenog doba svakako se u istraživanje uputite sve popularnijim brodovima koji krstare Severnim morem.

Glavno negativno obeležje koje utiče na razvoj turizma je kratkoća letne sezone i mračne zime zahvaljujući položaju na severu severne geografske širine, ali turistima to i ne smeta, jer odlična ponuda metropola svih skandinavskih zemalja nudi zaista raznolik spektar razonode i zabave.

Skandinavske zemlje osim slične prirodne baštine, dele i slična kulturološka obeležja još od doba Vikinga. Istorijski gledano, Danska, a kasnije i Švedska su bile dominantne države u regiji - što je zapravo posledica današnjeg bogatog nasleđa istorijskih građevina kojih imaju više od ostale tri države zajedno. Od reformacije u 16. veku Luteranska crkva je osigurala kulturološko ujedinjenje. Međutim, svaka država je razvila snažan nacionalni identitet, a razlike su vidljive u međunarodnoj politici. Švedska je na primer istrajala na politici neutralnosti poslednja dva veka. Ali, 1995. pristupa Evropskoj uniji zajedno s Finskom, sledeći primer Danske, dok su Norveška i Island odlučili da ostanu izvan te zajednice.

U svakom slučaju, zaputite li se u Skandinavske zemlje možete otkriti veliko prirodno i kulturno bogatstvo koje one pružaju.

Baltik
Baltik

Baltik je višeznačni termin koji se koristi za označavanje regije povezane s Baltičkim morem. Finska, Švedska, Letonija i E...

Detaljnije
  • 1 ponuda