Rusija | Evropski gradovi

Rusija

Rusija, najveća država sveta. Upoznajte prirodne lepote i gradove Moskvu, Sankt Petterburg, krstarite Volgom...

MOSKVA je jedan od nekoliko, po mnogim kriterijumima, najvažnijih gradova sveta. Prestonica je carske i moderne Rusije. Ona je veliki naučni, kulturni, politčki , privredni i turistički centar jednog dela sveta (malo je reći Rusije), riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatnim i šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja.
Grad je nazvan po istoimenoj reci (na staroruskom: grád Moskóv, u doslovnom prevodu „Grad uz reku Moskvu“). Pod ovim imenom se prvi put spominje u letopisu iz 1147. godine kada je princ Novgorodske republike pozvao kneza Jurija Dolgorukog rečima: „dođi meni, brate, u Moskvu“. Poslušavši ga, Dolgorukij je izgradio palisad (tvrđavu) od drveta – Kremlj – 1156. godine, oko kojeg se postepeno širio grad.
Sveopšti uspon Moskve prekinut je u 18. veku kada prestonica postaje Sankt Peterburg. Sledeća nevolja je zahvatila Moskvu za vreme Napoleonovih ratova (oko 1812.god.) kada je izgorelo oko tri četvrtine grada, ali, uprkos tome, krajem 19. veka Moskva postaje veliki naučni, politički i kulturni centar. Sledi period revolucije (1905-1907. god.) kojom dominira moskovski proleterijat a od 1918. na scenu stupa Lenjin. Ovaj period je drastično uticao na izgled Moskve, naročito kasnije za vreme Staljina. Tada je grad urbanizovan i modernizovan. Izgrađeni su široki bulevari i avenije, ali su uništena brojna važna arhitektonska zdanja, uglavnom vezana za religiju, kao što je Kazanska Katedrala, Hram Hrista Spasitelja, Kula Šukarev i druge.

SANKT PETERBURG - Postoji dobar razlog zašto se grad naziva svakojakim imenima: „Venecija severa“, „Severna Palmira“, „Carska lavra“, „Evropska kulturna metropola“… Ipak, njegovo veličanstvo Peterburg, ili, kako ga od milja zovu „Piter“ je jedinstven i neponovljiv.
Ime ovog ruskog kosmopolitena zuvuči previše evropsko. Nije to slučajno. Peterburg (St. Peterburg) ne samo da je „najevropskiji“ ruski grad već je „evropskiji“ od same Evrope. Teško da bi neka evropska metropola tek tako smela da izađe „na crtu“ Sankt Peterburgu! Šta je jedan Pariz sa svojom Loarom, Versajom, Luvrom… kad Piter ima Nevu, Peterhof, Ermitaž?! London, Rim, Barselona… pa i sama Moskva, St. Peteburg je ispred svih.

 

Moskva
Moskva

Kosmopolitska Moskva, grad imperijalne istorije i arhitektonske raskoši na jedinstveni način dočarava spoj bogate kulture i tradici...

Detaljnije
  • 1 ponuda