Izrael | Evropski gradovi

Izrael

IZRAEL je zemlja kontrasta - mikročipova i verskog „fanatizma“, suve pustinje i sočne organske hrane, luksuznih hotela i crkvenih konačišta, celibata i seksualne raskalašnosti. Izrael je prelep šareni prekrivač jer su Jevreji star narod koji živi u mladoj državi.

Posmatrano kroz hranu - Izrael je cela planeta na jednom tanjiru. Kada su se sa svih strana sveta puni nade doseljavali u novu državu, Izraelci su donosili ukuse sa svih meridijana. Aškenazi su doneli mediteranske začine, a Sefardi srednjoevropska jela. Tako se dogodilo da u Tel Avivu prave bolje guščije paštete od Francuza, u Haifi ukusnije njoke od Italijana, u Jerusalimu svežiji suši od Japanaca, u Ejlatu bolji meze od Libanaca, a u Tiberijusu sočniji roštilj od Argentinaca. Ali, hrana nije jedini razlog zašto treba otputovati u Izrael.

Naprotiv, plaže su mesta na kojima treba provoditi najviše vremena. Izrael ima pet mora: Sredozemno, Crveno, Galilejsko, Mrtvo i more urmi. Verovali ili ne, ali plantaže palmi čije su grane otežale od urmi prostiru se duž Samarije, dok u Galileji rastu povrće, začinsko bilje i vinova loza. U oblasti Negev, pak, prave se ukusni sirevi. Uostalom, poljoprivreda, a pogotovo pomorandže koje su sa nalepnicama luke Jafa putovale po čitavoj zemlji, proslavila je Izrael.

Najčarobniji vrtovi na svetu ne nalaze se u Indiji, već Haifi, pa je zbog Bahajskih vrtova na brdu Karmel ovaj grad idealno mesto ne samo za zaljubljivanje, već i venčanje. Jer, u Izraelu ko ne veruje u čuda nije realan.

 

Mrtvo more nalazi se 415 metara ispod nivoa mora, a samo dve trećine čini ga voda, dok su ostalo so i minerali koji uz sunce krepe i leče.

HRISTOV GROB - Ipak, najčešći razlog zašto turisti pomišljaju na Izrael je duhovne prirode - odlazak na Hristov grob. Godišnje 3,5 miliona turista prošeta kroz najvredniji i najbolniji grad na svetu. Najviše je Amerikanaca i Rusa, a svima cilj da pognuti, sa krstom od maslinovog drveta u rukama, uđu u crkvu raspeća Hrista i Golgote. I Gecemanski vrtovi, Maslinova gora, Davidov grob, Zid plača i Ulica suza kojom je poslednji put prošao Isus, vrve od turista. Srpski turisti obavezno idu do prostorije gde se održala Poslednja večera, koju je od turske vlasti kupio Sveti Sava i poklonio crkvi.

Nedaleko od Svetog grada nalaze se dve Sodome: pusta planina od soli kroz koju se prolazi džipom (koji, za svaki slučaj, u gepeku ima radio-stanicu) i TEL AVIV grad ludog noćnog provoda u kojem svi dolaze sami a odlaze u paru. Pošteno govoreći, Tel Aviv je grad gde se mnogo radi da bi u Jerusalimu mogli mnogo da se mole.

TURISTIČKE ATRAKCIJE:
• Hristov grob
• Prostoriju gde je održana Tajna večera
• Pećina gde su nađeni Kumranski rukopisi
• Popeti se na Masadu
• Rimski grad Cezareja (gde je sniman„Ben Hur“)
• Bahajski vrtovi u Haifi

Obavezno:

* Plutati u Mrtvom moru

* Ići na džip-turu po Sodomi

* Probati vino u Galileji

* Na pijaci Jehuda kupiti voće

 

Jerusalim
Jerusalim

Jerusalim - jedan od najstarijih gradova, podeljen na moderni i stari deo u okviru koga se nalaze hrišćanska, muslimanska, jerm...

Detaljnije