Francuska | Evropski gradovi

Francuska

Francuska, jedna od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija, poseduje sve od glamuroznih plaža i dvoraca iz bajke do slikovite prirode i gradske otmenosti. To je zemlja koju odlikuju lepote kao što su široki pariski bulevari, bezvremeno zelenilo doline Loare, široke padine Alpa, polja lavande u Provansi, gurmanski restorani u Lionu i jedinstveni šarm Korzike. Zemlja koja, kad se sve ovo sabere, predstavlja savršeni doživljaj za turiste.

PARIZ je glavni i najveći Republike Francuske. Smešten je u severnom delu države, u posebnom pariskom departmanu. Kroz njega protiče reka Sena, koja grad deli na dva dela. Pariz je jedan od svetskih centara, u njemu se nalaze brojne međunarodne organizacije, a takođe je politički, ekonomski, obrazovni, i kulturni centar Francuske. Po broju turista ovo je nejposećenija svetska destinacija. Poznat je po imenu „ Grad svetslosti “.
DOLINA LOARE, često zvana „ vrt Francuske “, je začarana zemlja vinograda, cveća, i zelenih brda sa preko tri stotine dvoraca. Ovo je zemlja francuskih kraljeva i vlastele, gde su ovi moćnici uživali u svojim letnjnim rezidencijama. Dolina Loare ima izuzetan značaj, kako za Francusku, tako i za čitavu civilizaciju. Zbog toga se ona od 2000. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine.
PROVANSA - Avinjon je grad smešten u južnoj Francuskoj, na obali reke Rone. Nalazi se u regiji Provansa – Alpi – Azurna obala, i upravno je sedište departmana Vaucluse. Avinjon je poznata turistička destinacija čiji se istorijski centar nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine. Na području Avinjona preovladava mediteranska klima, sa toplim i relativno suvim letima, i vlažnim i blagim zimama.
BORDO je grad smešten na jugozapadu Francuske, i glavni je grad regiona Akvitanija, i departmana Gironda. Jedan je od najatraktivnijih gradova za život u Francuskoj I svetski je poznat po brojnim vinogradima.
ŠAMPANJA je istorijska oblast smeštena na severoistoku Francuske. Po njoj je dobilo ime poznato penušavo vino, koje se proizvodi upravo u ovoj oblasti… Šampanja je tokom desetog veka postala deo kraljevskog domena francuskih monarha. Tokom Filipa IV Lepog, jedog od najomraženijih francuskih kraljeva, Šampanja je imala autonomiju. Njegov sin Luj X priključio je definitivno ovu oblast Francuskoj.
BURGUNDIJA je jedna od najpoznatijih i najposećenijih istorijskih regija u Francuskoj. Danas je ovo jedna od francuskih provincija koja delimično zauzima prostor nekadašnje Kraljevine Burgundije. Tokom Stogodišnjeg rata vojvode Burgundije pomagale su Engleze, upravo su oni zarobili i spalili Jovanku Orleanku.

Azurna obala
Azurna obala

Francuska rivijera, poznata i kao Azurna obala proteže se duž Sredozemnog mora i jedinstven je spoj tradicije i turizma....

Detaljnije
  • 1 ponuda