Sattravel | Blog | Top 20 specijaliteta na Krfu

Top 20 specijaliteta na Krfu

Top 20 specijaliteta na Krfu
Top 20 specijaliteta na Krfu
18Feb

Neki od specijaliteta koje preporučujemo da probate kada posetite Krfu su:


-  Pastitsado je najomiljenije jelo na ostrvu nastalo od venecijanskog specijaliteta Spezzatino – sastoji se od govedine i sosa kuvanog sa krompirima i testeninom

- Sofrito čini kuvana govedina sa belim sosom – jelo francusko-venecijanskog porekla

- Savoro  je jelo koje se sastoji od pržene ribe uz sos od ruzmarina

- Bianco je riblji specijalitet (najčešće škarpina) jelo koje se poslužuje sa limunom i lukom

- Charcuterie - velika porcija usoljenog i dimljenog mesa

- Kou Kouat poslastica koja je postala zaštitni znak ostrva, a priprema se od voća nalik limunu koje se uvozi iz Japana

- Mandolato još jedan zaštitni znak Krfa - crno-beli nugat

Tiganites je varijacija tradicionalnih grčkih uštipaka Loukoumas – prženih, sa obiljem šećera

Na Krfu se sva vina spravljaju u privatnim vinarijama kojima iste porodice upravljaju od davnina, pa ne postoji masovna proizvodnja. Najpoznatija su:

- Kakotrigis: belo vino (suvo i slatko) 

- Moschato: slatko i lagano belo vino

- Petrokoritho: suvo crno vino

Kompletnom utisku sa Krfa doprineće i mediteranska hrana sa raznovrsnim svežim povrćem, obiljem ribe, testa i domaćeg maslinovog ulja, hleb pečen u furunama koji se peče na tradicionalan način, sir pravljen u planinskim selima, izvanredna domaća vina, kod nas već omiljena grčka muzika i poznata grčka gostoljubivost.