Sattravel | Blog | Top 20 plaža na Krfu

Top 20 plaža na Krfu

Top 20 plaža na Krfu
Top 20 plaža na Krfu
05Feb

Krf ima preko 40 plavih zastava što ga svrstava u red ostrva sa plažama koje imaju najčistije plaže i more u celoj Grčkoj (neke od njih su Sidari, Aharavi, Dasia, Yspos).

- Na plaži Agia Triada je zastupljena mešavina peska i šljunka. Tu se nalaze ležaljke i suncobrani, a od opreme za vodene sportove mogu se pronaći banane, paraglajding, skijanje na vodi, pedaline, kanui. Na plaži takođe postoje i taverna i beach bar.

- Akaravi Beach je plaža duga preko 8km, sa prelepim peskom. Pogodna je za porodice sa decom, jer je veoma bezbedna. Na plaži postoji odličan izbor barova i taverni. Zastupljeni su sportovi na vodi: pedaline, surfovanje, skijanje na vodi i lude zabavne vožnje. Paraglajding je naročito popularan ovde. 

- Plaža Barbati u istoimenom letovalištu nalazi se na 20-ak km severno od grada Krfa. Plaža je sa šljunkom i zelenim šumovitim zaleđem i obroncima planine Pantokrator. Zbog prozirnog mora plaža je među prvima odlikovana plavom zastavicom. Uz plažu postoji nekoliko kafića i restorana. 

- Benitses je seoce koje leži na 20-ak km južno od glavnog grada ostrva, Krfa. Plaža nije peskovita, već sa sitnim kamenčićima. Od pratećeg sadržaja ima tuševe, beach barove i ležaljke.

- Glavna plaža u Dasiji ima mešan krupan i sitan šljunak, i proteže se u dužini od oko 200metara i ima plavu zastavicu. Ima ležaljke i suncobrane, kao i sve moguće oblike zabave na vodi: paraglajding, skuteri, wind surfing, sandoline), a mirno more naročito pogoduje skijanju na vodi.

- I plaža Ermones ima Plavu zastavu. To je mali zaliv sa veoma dubokom vodom i šljunkovitom i peskovitom plažom, koji leži usred zelenih brda na zapadnoj obali Krfa. U ovom delu ostrva možete roniti i jedriti. Nedaleko je teren za golf, penjanje po stenama i ronjenje. Postoji puno tradicionalnih, tipičnih taverni, a sve ovo zajedno čini Ermones plažom za ljubitelje opuštanja i relaksacije. 

- Glifada plaža je jedna od najpoznatijih na Krfu zbog kristalno čiste vode i sitnog zrnastog peska. Od grada Krfa udaljena je 16km, a postoji i redovna autobuska linija do nje. Vožnja traje oko pola sata. Odlično je organizovana i njoj streme oni koji vole plivanje i sportove na vodi. Svake godine na plaži se održava odbojkaški turnir na pesku, a može se uživati i u vožnji skutera na vodi, džet-ski ili bicikla na vodi. Njen everni deo odličan je za ronjenje, a ima i plavu zastavicu.

- Plaža Isos se nalazi nedaleko od veštačkog jezera Korison. Do plaže nije lako doći jer na nekoliko kilometara od plaže, prestaje asfaltni put i počinje zemljani - prašnjavi. Na Isosu nema ležaljki i suncobrana, pa ponesite svoje. Postoji jedan tropski bar u kome se možete osvežiti. Preporučujemo je ljubiteljima nedirnute prirode.

- Kalami je jedno od najživopisnijih mesta na Krfu, čuveno i po „Beloj kući“ u kojoj je od 1935. do 1939. britanski pisac i nobelovac, Lorens Durel, živeo. U selu je svega tridesetak stalnih stanovnika, taverne, super marketi i bar sa bazenom.

- Nedaleko od Kalamija su podjednako lepe plaže Kouloura (10-20min peške), Kerasia (pola sata hoda) i izolovana plaža Gialiskari (20 minuta pešačenja). Do plaže se lako pristupa sopstvenim kolima, ali nije lako pronaći parking mesto.

- Plaža Kontokali je duga, uredna i čista plaža od mešavine peska i finog šljunka, a odlikuje je plitka voda, naročito pogodna za decu. Posetiocima plaže Kontokali na raspolaganju su ležaljke, suncobrani, toalet i tuševi. Nalazi se na 6km severno od grada Krfa i nosilac je priznanja plava zastava za čistoću i uređenost mora, plaže i okruženja! 

- Plaža Moraitika leži na oko 20 kilometara južno od Kerkire, duga je skoro 4km. Severni deo plaže nazvan je Moraitika, a južni deo – Mesongi, ali je zapravo reč o istoj plaži. 

- Nisaki plaža ima naročitu atrakciju za hrabrije posetioce i ljubitelje skokova u vodu - pontu sa zaletištem.

- Paleokastrica se nalazi na severozapadnoj oblasti ostrva, sastoji se od pet malih zaliva, a u njenu marinu uplovljavaju jahte iz svih delova Mediterana. Voda je kristalno čista i veoma hladna zbog podzemnih izvora. More je vrlo duboko, a plaža šljunkovita. U bližoj okolini ima malih skrivenih plaža do kojih se može doći čamcem.

- Plaža Pelekas leži nešto južnije u odnosu na Glifadu. Ukoliko dolazite automobilom u selu Pelekas, postoji raskrsnica na kojoj se put račva ka plažama Glifada i Pelekas. Plaže su skoro istovetne, s tim da plaža Pelekas privlači mlade, dok za Glifadu važi da je porodični raj. 

- Plaža Peroulades ( zovu je i Loggas i Longas) je "divlja", peskovita plaža, idealno mesto za miran boravak jer nema mnogo posetilaca. Slabijoj poseti verovatno doprinosi sam prilaz plaži, jer se do nje stiže strmom stazom niz koju vodi stepenište od 66 stepenika. Na vrhu stene nalazi se taverna, ispod koje je plaža.

- Na severnom delu ostrva nalazi se mesto Sidari, čuveno po plaži na kojoj je kanal ljubavi nastao dejstvom vode, vetra i vremena, koji isklesaše neobične glinene stene. Prolaz kroz jednu od njih je tunel ljubavi, a priča kaže da će romantični par koji plivajući prođe kroz tunel ostaje večno zajedno. Za takav podvig zaista je neophodna hrabrost zbog ledene vode. 

- Plaža Sun Set se nalazi nedaleko od sela Peoulades, veoma je uzana, peščana i ima kristalno bistru vodu sa svega nekoliko taverni iznad plaže. Ne postoje ležaljke koje se ogu iznajmiti, pa ponesite nešto za ležanje