Sattravel | Blog | Šta videti na Tasosu?

Šta videti na Tasosu?

Šta videti na Tasosu?
Šta videti na Tasosu?
24Feb

Na Tasosu imate mnogo mesta i predela gde kvalitetno možete provesti vreme, a mnoge od njih sigurno nećete moći da obiđete ukoliko samo jednom dođete ovde. Ribolov, fenomenalna hrana, noćni život, kulturne i sportske manifestacije su neke od mnogih interesantnih stvari koje se dešavaju na Tasosu. Mi vam predlažemo da posetite: 

Filipi je grad koji su osnovali stanovnici Tasosa, ali je postao čuven nakon što mu je naziv promenio Filip II (otac Aleksandra Velikog, 565 god, p.n.e). Nalazi se na 15 km od Kavale i zahvaljujući pažljivim arheološkim iskopavanjima nudi posetiocima pravi doživljaj grčkih, rimskih i vizantijskih vremena. Tamo se nalazi antičko pozorište, velike zidine, trg, paleohrišćanske bazilike. Apostol Pavle osnovao je u Filipiju prvu hrišćansku crkvu u Evropi i krstio je prvu ženu hrišćanku, Lidiju Filipisiju. U blizini tog mesta, danas se nalazi crkva Svete Lidije.

- Hram Sv. Analipseos Sotiros sazidan je u 19. veka. Manastir Sv. Panteleimonas u oblasti Ipsario u Sotiri.

- Praistorijsko naselje (2400 p.n.e.- 2100 p.n.e.) pronađeno je nedavno (1991-2001. godine) u brdu proroka Ilije u širem regionu Skale Sotiros.

- Nikako ne propustite obilazak sela Panagija koje je na samo par kilometara od gradića Skala Potamia. Obiđite  tradicionalne kućne fabrike za proizvodnju maslinovog ulja, kupite seoske proizvode i suvenire i obavezno probajte jagnjetinu na ražnju ili svežu ribu kao i kolače.

Zaliv Nestosa - čaplje, flamingosi i kormorani ispunjavaju ovaj zemaljski raj bojama.

- Šuma Koca Orman jedna je od nekoliko preostalih šuma sa retkom florom i faunom

- Elefteri banja obećava izlečenje reumatizma i gineoloških problema i privlači hiljade posetilaca svake godine. Kupke u blatu Krinida nude pomoć protiv reume, kožnih bolesti, ginekoloških problema i artritisa.

- Na Tasosu možete pronaći dosta arheoloških lokaliteta, ali je ipak najpoznatiji rudnik belog mermera koji je lociran na jugu ostrva, u blizini fenomenalne Aliki plaže.