Sattravel | Blog | Skala Furka - Halkidiki - Kasandra

Skala Furka - Halkidiki - Kasandra

Skala Furka - Halkidiki - Kasandra
Skala Furka - Halkidiki - Kasandra
12Feb

Skala Furka (Skala Fourkas, σκάλα Φούρκας) je letovalište na zapadnoj obali Kasandre petnaestak kilometara od Kalitee i šest kilometara od Sivirija. Na dva kilometra od Skala Furke nalazi se Furka. Furka je starije je naselje i dalje od obale.
Lepo uređeno primorsko naselje Skala Furka poslednjih godina se razvija u glavni turistički centar ovog dela Kasandre. Mesto je savršeno za one koji žele miran odmor. Ima najdužu plažu na zapadnoj strani Kasandre. Duga je preko dva kilometra i nema gužve. Ovo letovalište najčešće posećuju porodice sa decom. Ima oko 700 stanovnika, ali broj se povećava. Okružena je brežuljcima sa bujnom florom. Zbog izuzetne gastronomske ponude pored turista rado je posećuju i Grci iz okolnih mesta. Vile uz obalu su uglavnom u posedu Grka iz Soluna. Iz taverni smeštenih tik uz more pruža se pogled na Olimp preko Solunskog zaliva (ili Termajskog zaliva (gr. Θερμαϊκός Κόλπος, Thermaikos kólpos). Zalasci sunca su neopisivi i svake večeri drugačiji. Kao i ostala mesta na Kasandri dobro je polazište za istraživanja poluostrva.

 

Iako ima veći broj taverni za tako malo mesto, sve imaju kvalitetnu ponudu hrane i pića i veoma ugodan ambijent. Za mlađe postoji veliki disko klub na kraju plaže u kojem zabava potraje do duboko u noć. Ovaj klub je centar zabave na zapadnoj obali Kasandre. Dovoljno je udaljen od mesta pa ne može da smeta turistima koji rano odlaze na spavanje. U amfiteatru u obližnjem Siviriju u julu i avgustu održavaju se koncerti renomiranih umetnika. Naravno tu je i Kalitea sa najboljim noćnim životom na Kasandri. Udaljena je petnaestak kilometara. Motorizovani turisti mogu da posete i susedno poluostrvo Sitoniju ili da odu na hodočašće na Svetu goru, najsvetije mesto pravoslavne Grčke. Na Svetoj gori se nalazi dvadesetak manastira. Lako je doći i do Soluna, obići njegove znamenitosti ili obaviti kupovinu.

Naši turisti najčešće iznajmljuju apartmane. Ima dosta hotela, veoma kvalitetnih i onih srednje opremljenosti, ali apartmani su najpopularniji i najjeftiniji. Novi su dobro opremljeni, sa prostranim terasama sa kojih se pruža divan pogled. Skala Furka važi za mesto sa najkvalitetnijim smeštajem. Bašte često imaju dečije bazene i dosta prirodnog hlada. Domaćini su veoma ljubazni.

Plaža u Skala Furki je uglavnom peščana sa manjim delovima pod oblutcima. Širina varira od par metara pa do dvadesetak. U vodi je uglavnom pesak, na ulazu u more postoji uzan pojas kamenja, a zatim je ponovo pesak sa postepenom dubinom mora. Boja vode je veoma lepa, tirkizno-smaragdna, zbog vegetacije koja je okružuje. Na oba kraja nalaze se guste borove šume i miris borove smole se meša sa mirisom soli iz mora. Plaža je pre par godina dobila Plavu zastavu Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine – Foundation for Environmental Education - FEE. To dovoljno govori o njenom kvalitetu. Dan traje i do devet uveče i često se vide turisti koji opušteno sede na plaži, a deca trčkaraju okolo sve do zalaska sunca. Dovoljno je prostrana i uvek možete da nađete mesto za sebe.

Kad sunce zađe potrebno je obući nešto sa dugim rukavima jer su noći sveže.

Ukoliko se uželite promene u blizini se nalazi čuvena plaža na rtu Posidi. Plaža ima oblik peščanog spruda koji zalazi u more. Pod uticajem morskih struja plaža često menja oblik. Do nje može da se dođe džipom ili peške. Put je zemljani i deo se ide po pesku. Nema ležaljki i suncobrana, ali vredi je posetiti.

Postoji i plaža Egeopelagitika. Smatra se da je to jedna od najlepših plaža u Grčkoj. Nalazi se oko dva kilometara od Posidija a od Skala Furke je deli samo jedna hrid koja duboko zaseca more. Sitan šljunak na obali, pesak u vodi, prelepa boja mora, čista plaža Egeopelagitika je bez gužve.

 

Lagana šetnja dovešće vas do sela Furka koje ima crkvu iz doba Vizantije sa zanimljivim zvonikom. Vizantijski ostaci postoje i na ruševinama crkve Sv. Joanisa. Na groblju pored crkve Sv. Atanasije arheolozi su pronašli natpis iz rimskog perioda. Mestom se širi opojni miris vegetacije jer je okruženo borovom šumom i maslinjacima. Stanovnici Furke su izuzetno ljubazni i dobri domaćini. Biće vam prijatno i navratićete u ovo tradicionalno grčko mesto i više puta tokom letovanja.

Neki od najvažnijih događaja u toku leta su praznik Svete Marine (17 juli), praznik proroka Ilije (20 juli) i svete Paraskeve (26 juli). U to doba je Furka posebno zanimljivo i živahno mesto. Turistička i kulturna udruženja u Furki i Skala Furki preko leta organizuju nekoliko manifestacija za decu i odrasle. Tradicionalan je i sajam meda u prvim danima avgusta meseca.

Do većine mesta u okolini voze lokalni autobusi. Cene karata su oko 2 eura. Odmor možete da učinite uzbudljivijim istražujući okolinu.

Skala Furka nema klasično šetalište. Ali ako volite pesak uz more, šetnja je izuzetno prijatna i opuštajuća. Za vreme plime delovi plaže budu potopljeni pa šetnja dobije avanturistički karakter.

Sve važno u Skala Furki se dešava na par stotina metara, na glavnom trgu. Park, taverne, kafići, poslastičarnice, suvenirnice, marketi, ribarnica, pekare, rent-a-car, luna park za decu. Ulica koja izlazi na trg se zatvara za saobraćaj od 19h. U mestu postoji lekarska ambulanta i apoteka.

Cene su pristojne obzirom da ljudi uglavnom žive od turizma.

Pored brojnih manjih marketa tu je i veliki supermarket Masoutis. Mestom često prolaze kombiji sa svežim voćem i povrćem. Za vreme sajma meda moguće je pazariti i druge lokalne proizvode. Za sve veće kupovine kod Afitosa na istočnoj obali nalazi se Lidl. Udaljen je petnaestak kilometara.

Turisti koji sa skepsom dođu u ovo manje poznato mesto odu oduševljeni i rado mu se vraćaju. Skala Furka je dovoljno živo mesto za one koji žele dinamičan odmor, a sa druge strane dovoljno mirno za one koji žele da svoj odmor provedu opušteno.

Našu ponudu za Skala Furku možete pogledati OVDE.