Sattravel | Blog | Siviri - Halkidiki - Kasandra

Siviri - Halkidiki - Kasandra

Siviri - Halkidiki - Kasandra
Siviri - Halkidiki - Kasandra
12Feb

Siviri (Σίβηρη) je malo, tipično mediteransko mesto. Smešteno je na zapadu Kasandre na Halkidikiju stotinak kilometara od Soluna. Ima sve sadržaje koji su potrebni za letovanje. Plaža u mestu je peščana sa dugim plićakom i kristalno čistim morem pa je pogodna za porodice sa manjom decom. Omiljeno je mesto i za parove koji žele da se osame, ali i za one avanturističkog duha kojima je „bazni logor“ za istraživanje Kasandre i Halkidikija.
Mesto ima par manjih prodavnica i super market Masoutis koji ima niže cene. Uz obalu su smeštene tradicionalne taverne sa grčkim specijalitetima. Šetalište uz more je popločano i osvetljeno kandelabrima. Prijatno je za večernje šetnje. Siviri je udaljen od glavnog puta pa nema buke saobraćaja. Mesto je okruženo gustom borovom šumom i večeri su prijatno prohladne. Za večernju šetnju je potrebno ogrnuti laganu jaknu ili džemper, ali zato se lepo spava. Komaraca nema što je velika prednost ovog mesta.

Kratko rečeno Siviri je idealno mesto za sve koji vole miran i opušten odmor. Cela zapadna obala Kasandre je za one koji žele da pobegnu od stresa svakodnevnice u velikim gradovima. Turisti iz Srbije dolaze sve češće. Na forumima sebe nazivaju „Sivircima“, jer kada ga jednom otkriju, postaju zaljubljenici, i rado se vraćaju.

Ukoliko se i pored svega uželite provoda, Kalitea je udaljena svega devet kilometara. Najpoznatiji noćni klubovi na Halkidikiju se nalaze baš u Kalitei. Na potezu od dvadesetak kilometara su i ostala mesta popularna među našim turistima. Pre svega Pefkohori, Hanioti i Polihrono. Sva ova mesta se nalaze na suprotnoj istočnoj obali koja je turistički razvijenija sa većom ponudom za turiste. Ukoliko pročitate sve knjige koje ste poneli u ovim mestima možete da kupite knjige naših renomiranih izdavača.

Solun je na sat vožnje udaljen od Sivirija.

Plaža u Siviriju je peščana širine petnaestak metara. Ulaz u more je dugačak i lako je kontrolisati decu koja vole da se igraju u plićaku. Nema ježeva ni oštrih stena. Pošto je mesto malo lako možete da skoknete do apartmana da se presvučete ili uzmete nešto za decu što niste poneli. Ukoliko naručite piće kao u većem delu Grčke ležaljke i suncobran su besplatni. Na delu plaže nema ležaljki i suncobrana. Idealno je za one koji nose svoju opremu i vole sami da organizuju svoje mesto na plaži. Voda je uglavnom mirna i u kristalno čistoj vodi vide se ribice koje bez straha plivaju oko nogu. Plaža je dovoljno dugačka i lako možete da nađete mesto za sebe. Za vikend plaža je nešto punija jer Grci iz Soluna vole da je posećuju. Ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati, ali za plažu u Siviriju kažu da je najlepša na zapadnom delu Kasandre.

Za sve one koji vole da istražuju u okolini Sivirija postoji niz uvalica sa malim peščanim plažama na kojima mogu da budu sami. Na tri kilometra od mesta nalazi se i plaža Eleni. Pre podne ima prirodnog hlada, nema gužve i može da se uživa u tišini i šumu talasa. Plaža je dobro opremljena. Ima ležaljke, suncobrane, a more je kristalno čisto. Motorizovani turisti rado je posećuju. Postoji parking iznad plaže. Moguće je stići i peške uz obalu za dvadesetak minuta. Na pojedinim mestima mora da se prođe kroz more (do kolena). Veliko je zadovoljstvo ići obalom, odmarati se i uživati u divnom pogledu. Nije loše poneti obuću za vodu. Ovaj put je za svaku preporuku.

Još jedan skriveni biser je skrivena plaža Katergopetra. Nalazi se u južnom delu mesta nakon šetališta. Na prvi pogled skrivena od očiju posetilaca otrkiva se tek kada zakoračite u vodu. U zavisnosti od doba dana dubina vode može biti do članka ili najvišem do kolena. Nakon par koraka kroz more pred vama se pojavljuje fenomalna peščana plaža koju zapljuskuje prozirno i mirno more.

Iznajmljivanje apartmana je osnovni oblik smeštaja. Apartmani su tipični po grčkim standardima. Poseduju ono što je potrebno za odmor, održavanje higijene i pripremu hrane. Posteljina se menja na 5 dana. Sve vile imaju WI-FI (istina slabog protoka što je zajedničko za celu Grčku). Ukoliko nečim niste zadovoljni, ljubazni domaćini će se potruditi da vam to nabave. Čak i najudaljeniji apartmani su ustvari blizu. Ništa u Siviriju nije daleko. Sve je na pet minuta.

Sveže namirnice možete da kupite direktno kod meštana. Imaju kvalitetan med i sveže voće i povrće. Ponuda ribe je takođe dobra. Ima i kombija sa voćem i povrćem. U obližnjem mestu Kasandrija svakog utorka je pijačni dan sa dobrim izborom namirnica. I znatno je jeftinije od super marketa, Ima voća, povrća, sira, jaja, maslina, sveže ribe i odeće i obuće. Do Lidla u Afitosu ima petnaestak minuta vožnje.

Ako ne želite da sami spremate, ponuda u tavernama će vas zadovoljiti. Cene su pristojne.

Iz Sivirija možete da posetite i nekoliko živopisnih mesta na zapadnoj obali. To su Furka, Skioni, Lutra i Agia Paraskevi. Furka je na šest kilometara od Sivirija. Idealno je mesto za noćni izlazak i porodične šetnje. Mesta su povezana putem koji krivuda pored mora i pravo je uživanje voziti se njime bilo kolima bilo biciklom. Na ovom potezu često možete da vidite grupe turista sa severa Evrope kako veselo pedalirjaju ka susednim mestima. U Lutri bogatoj lekovitom vodom koja je odlična za reumatska i kožna oboljenja, urološke i ginekološke probleme postoji popularno lečelište. Sva ova mesta su zapadno orjentisana pa je zalazak sunca spektakularan. Mnogi navode da je najlepši u Siviriju. Na vama je da pronađete svoje mesto.


Oni sa dobrom kondicijom mogu iz Sivirija otići u dužu šetnju i posetiti crkvicu Svetog Nikole, do koje vodi put kroz mirisnu šumu. Potrebno je dosta truda, ali bićete bogato nagrađeni. Crkvica se nalazi na prelepom mestu, a usputni prizori ostaće vam u trajnom sećanju.

Siviri je poznat i po Kasandra festivalu 
(http://www.kassandrafestival.gr/el/), koji se održava svake godine u amfiteatru jedan kilometar izvan mesta od kraja jula do polovine avgusta. Ovo malo, mirno mesto, u vreme festivala, postane živahno turističko mesto. Do sada je održano 26 festivala. Na njemu su nastupali neki od čuvenih svetskih umetnika, poput Gorana Bregovića i Cesarie Ejvore. Pored odličnih koncerata, u amfiteatru se održavaju i pozorišne predstave za odrasle i predstave za decu, a prikazuju se i filmovi.

Našu ponudu za Siviri možete pogledati OVDE.