Sattravel | Blog | Najlepše plaže na Tasosu - južna obala

Najlepše plaže na Tasosu - južna obala

Najlepše plaže na Tasosu - južna obala
Najlepše plaže na Tasosu - južna obala
01Nov

Mala plaža Agios Joanis nalazi se na krajnjem jugoistoku Tasosa. Od Potosa je udaljena oko 22, a od Limenasa oko 28 kilometara. Sa glavne magistrale spuštate se neasfaltiranim putem nepunih pola kilometra i dolazite do same plaže.

Dugačka je oko 150 metara, ima čistu vodu, postoje ležaljke i suncobrani, mobilni toalet, kao i kantina. U blizini plaže se mogu videti antičke iskopine.

Aliki se nalazi na jugoistočnoj obali ostrva - 31,5 km od Limenasa i 45 km od luke Skala Prinos. Ima dve plaže koje se pružaju duž uskog šumovitog rta koji ih razdvaja. Okrenute su leđima jedna prema drugoj. Parking se nalazi visoko iznad obe i odatle Vas čeka putovanje na dole strmim putem. Verujte da se isplati. Osim kolima i izletničkim brodom, do plaže možete doći i lokalnim busom.

U zapadnom zalivu se nalazi mirnija, peščana plaža dok je u istočnom šljunkovita na kojoj su često talasi. Na većoj je voda plitka i pogodna za porodice sa decom, ali plićak ne ide u nedogled kao na primer na Golden beachu pa se možete kupati ko ljudi. Pesak je sitan, kako na obali tako i u vodi. Očekujte gužve tokom cele sezone. Organizovana je, ima mnoštvo ležaljki i suncobrana, restorana i bar na desnom kraju plaže (ta bar drži devojka iz Srbije).

Ako ste sa decom, prelažemo vam da budete na prvoj plaži jer je do druge teže doći. Aliki je i značajan arheološki lokalitet

Kopno koje razdvaja dva zaliva je takođe poznato i pod imenom “sveta stena Tasosa”. Ostaci hrama i zgrada, kao i svetilište iz 7. veka pre Hrista pokazuju da je Aliki u antičko doba imao puno stanovnika. Svetilište je bez prekida korišćeno sve do početka hrišćanske ere. 49. godine nove ere.

Kekes je jedna od retkih stenovitih plaža na Tasosu. Skrivena je i s puta potpuno nevidljiva. Od Potosa je udaljena nešto više od 17 kilometara. Pravo mesto za opuštanje uz intenzivan miris borovine i veoma čisto more…

Ono što je još razlikuje od drugih plaža na Tasosu je i odsustvo dugačkog plićaka koji je karakterističan za većinu. Nema ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje. Osim taverne i bungalova nema nikakvih drugih sadržaja. Nije idealna za ljude sa malom decom, mada postoje dve pomenute male, peščane plažice.

Ako dolazite iz pravca Limenarije i Potosa, prođite manastir Svetog Arhangela Mihaila i vozite dalje prema čuvenoj plaži Aliki. Kada prođete plažu Timonia (ispod istoimenog hotela), nailazite na oštriju krivinu posle koje ćete videti manji vidikovac pored puta sa kojeg se desno vide plaža i hotel Timonia. Posle svega par metara ćete uz sam put videti reklamnu tablu za plažu i tavernu “Skidia” do kojih imate još oko 300 metara. Nedugo zatim primetićete sa svoje desne strane još jednu tablu kod koje se isključujete sa magistralnog puta desno i dalje nastavljate veoma dobrim i ne mnogo strmim zemljanim putem.

Kad skrenete sa glavnog puta prvo prolazite kapiju i ulazite u veliko dvorište puno borovine. To su u stvari Kekes bungalovi od kojih se spuštate dalje prema moru dok ne naiđete na tavernu “Skidia” koja je pored same obale.
S obzirom da je najbliža prodavnica čak u Alikiju, obavezno ponesite hranu i vodu jer osim taverne i improvizovanog nudističkog kampa u šumici preko puta nema nikakvih drugih sadržaja.


Timonja je mala peščano-šljunkovita plaža na južnoj strani Tasosa, oko 33 kilometra od Limenasa i 16 km od Potosa. Jedna je od najmirnijih plaža na Tasosu. Nalazi se u blizini mnogo poznatije plaže Aliki i jednog od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na ostrvu.

Ima ležaljke i suncobrane, ali ne i druge turističke sadržaje koji karakterišu druga, organizovana i popularna mesta na ostrvu. Na samoj plaži postoji hotel Timonia sa barom u kome možete da popijete piće ili kafu. Timonia je prilično zanimljivo mesto. Impozantan spomenik koji se ovde nalazi se smatra blagom Tasosa.Arsanas je plaža do koje se može doći izletničkim brodićem ili pešice. Na makadam se nastavljaju utabana kozja staza kroz borovinu i stepenice kojima se za par minuta spuštate do ovog malog skrivenog raja.
Plaža je peščana, ali nije baš najbolji izbor za porodice sa veoma malom decom jer je u plićaku uglavnom kamenje, a i voda je malo hladnija zbog dva izvora.


Livadi se nalazi na južnoj obali Tasosa, između mesta Aliki i Astris. Peščana je i od Limenasa udaljena 37 kilometara. Sa glavne magistrale se spuštate neasflatiranim putem dužine manje od pola kilometra. Na samoj plaži ima dosta mesta za parkiranje. Nalazi se u neposrednoj blizini manastira Arhangela Mihaila koji se vidi na vrhu stene.

U levom delu plaže postoje ležaljke i suncobrani koje dobijate besplatno uz piće. Dugačka je oko 200 i široka u oko 30 metara.

U levom delu plaže postoje ležaljke i suncobrani (ispred kantine) koje dobijate besplatno uz piće, a na plaži postoji i tuš.

Plaža je dobra za porodice sa malom decom jer ima lep plićak, ali pripazite jer ima kamenja.Plaža Salonikios je jedna od najboljih za one koji vole klasičan turizam i komercijalne sadržaje… bar, dobra muzika, prirodna ladovina, potpuno neki drugi svet… Na plaži postoji fenomenalan bar u kome se služi i hrana, a s vremena na vreme organizuju i žurke.

Na plaži je pesak crvenkaste boje zbog čega je i boja vode drugačija nego na ostalim plažama po ostrvu. Dugačka je nepunih 100 i široka oko 20-30 metara. Osim na samoj plaži, ležaljke su razbacane i među drvećem, bliže baru i u prirodnom hladu…

Nalazi se na istoimenom rtu, na jednoj od najjužnijih tačaka Tasosa. Na 1,5 km od magistrale koja ide južnom obalom koja povezuje Limenariju i Potos sa manastirom Svetog Arhangela Mihaila i plažom Aliki. Možete doći brodom ili kolima, ali valjalo bi da znate da je put zemljan i prašnjav, a sa glavnog puta samo pratite putokaze kroz borovu šumu i maslinjake.


Astris je široka peščana plaža na južnoj obali Tasosa, udaljena 45 km jugozapadno od Limenasa, 31 km jugoistočno od Skale Prinos i svega 5 kilometara od Potosa. Vrlo je strma, a talasi su često ogromni. Dugačka je između 250 i 300 metara. Tu su jake podvodne struje koje je čine neprikladnom za decu, a dodatni problem za mališane predstavlja i kamenje. Na njoj možete da iznajmite ležaljke i suncobrane pa ljubitelji vodenih sportova imaju obilje mogućnosti za jet ski.

Astris je prelepo selo podeljeno na dva dela, donji (sa glavnom ulicom) i gornji (sa malim starim kućama). Obratite pažnju ako dolazite iz Potosa jer je vrlo lako ne uočiti ulaz u gornji deo sela. Tada ćete morati da idete skroz kroz unutrašnjost.

Plaža u selu Astris ne spada u krem plaža na Tasosu, ali je solidna ako ne planirate da idete van grada. Van grada ih ima nekoliko od kojih su neke turistički organizovane, a druge ne, ali su sve veoma lepe: Sv.Vasilis, Baburi Amdela, Salonikios, Kalami i druge.

Najbliža selu je plaža Psili Amos - mala uvala s dubokim plavozelenim morem iznad koje se nalazi brežuljak s maslinama. Ima ležaljke i suncobrane (uz doplatu), a ima i kafića i taverni koje su otvorene tokom turističke sezone.

Samo selo Astris je malo i puno malih kamenih kuća. Danas možete iznajmiti male kuće i živeti kao Grci.

Plaža Notos se nalazi 50 m posle skretanja za plažu Roso Gremos i vidi se sa puta. Od Limenasa je udaljena 43 km, od Potosa svega 2 km, a od pomenute komšijske plaže je deli samo stena.

Plaža je mala (dugačka je oko 60-70 metara), ali ima izuzetno čistu, tirkizno-smaragdnu vodu. Okružena je stenama prekrivenim niskom vegetacijom, ali na samoj plaži jedva da ima prirodnog hlada. Dobra je za porodice sa malom decom jer ima sitan pesak. Na plaži ne postoji tuš niti bilo kakav ugostiteljski objekat pa ne zaboravite da ponesete nešto za pojesti i popiti.

Rosogremos je prelepo mesto između Potosa i Astrisa, sa kristalnom vodom, okruženo niskom vegetacijom i drvećem koje pravi lepu hladovinu.

Ova peščana plaža je udaljena svega 2 km istočno od plaže Potos i na njoj najčešće nema gužve, pogotovo što je dugačka nešto manje od 200, a široka u proseku oko 30 metara. Plaža je organizovana i možete iznajmiti ležaljke i suncobrane ili ih dobiti gratis uz neko piće u malenom baru.

Na plaži ne postoji tuš, a za 10 evra može iznajmiti komplet koji čine dve ležaljke, jedna stolica i suncobran i možete da koristite veliki i mali bazen luksuznog hotela Royal Paradise koji se nalazi na samoj plaži i još dobijete tri besplatna pića.

Plaža Agios Antonios nalazi se u južnom delu ostrva i nastavlja se na gradsku plažu u Potosu. Od Limenasa je udaljena oko 42 kilometra, a od Skale Prinos oko 27. Ukoliko krenete na ovu plažu, sa magistrale skrećete kod znaka „See Breeze", a možete doći i plažom.

Plaža ima blagi pad u more pa je zgodna ukoliko idete sa decom, a preporučljivo je i da se držite dela bliže rtu Agios Antonios jer je tu lepši ulaz u vodu. Suncobrane i ležaljke možete iznajmiti, a za okrepljenje sedite u jedan od beach barova .

Plaža u Pefkariju se sastoji iz dva dela, odnosno dve uvale koje razdvaja šumoviti rt. Uvala bliža Limenariji ima Plavu zastavu, dugačka je oko 300 metara i uža je od ove dve. 

Pefkari je maleno letovalište između Potosa i Limenarije. Plaža je organizovana, ima tuševe, ležaljke i suncobrane koji se iznajmljuju ili dobijaju besplatno ako naručite piće, a najveća mana je što nema prirodnu hladovinu.

Plaža je peščana, ali u vodi ima i peska i šljunka. Ipak, voda je veoma čista, a dubina se postepeno povećava. Najgore od svega su kamene ploče na ulazu pa nije zgodna za ljude sa malom decom.
Plaža u Pefkariju ima Plavu zastavu što govori o čistoći vode i organizovanosti.

Držite se dela ispred kampa jer je tu voda lepša a pristup vodi bolji nego ispred pomenutog hotela.
Pefkari je mirno mesto, po meri onih kojima je potreban pravi odmor. Kome je do provoda i noćnog života, tu je obližnji Potos čije su ulice prepune turista, kafića i taverni načičkanih jedni do drugih.

Metalia je lepa, mala, izolovana i mirna peščana plaža u blizini Limenarije, drugog po veličini naselja na Tasosu. Nalazi se istočno od glavnog naselja na južnoj obali, od Limenasa je udaljena 39 kilometara (jugozapadno). Dugačka je nešto više od 200, a široka između 30 i 70 metara.

Do nje je potrebno popeti se pa se spustiti. Možete doći i kolima, ali je zemljani put dosta loš. Sa plaže se vide ostaci nekadašnjeg rudnika i Palataki u kome se nalazila uprava rudnika. Ovo je odlično mesto za isfotkati plažu i do njega vodi uska staza. Ležaljke i suncobrani su besplatni ako naručite piće.

Limenarija se nalazi na samo 37 km od grada Tasosa i 22 km od luke Skala Prinos. Drugi je po veličini grad na Tasosu i nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva. Ima dve pešačke zone. Limenarija je postala vrlo popularna destinacija za odmor, ali je zadržala puno od grčke tradicije. Idealno je mesto za one koji žele odmor jer nikada nije gužva za razliku od obližnjeg Potosa i to zahvaljujući činjenici da je plaža veoma dugačka, a kafići i restorani nisu koncentrisani na jednom mestu već su „razbacani“ duž cele obale.

Sve što Vam kao turisti može zatrebati i to po nižim cenama nego u obližnjem Potosu, možete naći ovde.
Ako ste odseli u Limenariji imate solidan izbor plaža, u zavisnosti od toga koliko ste spremni da se krećete. U centru grada pored luke je mala, delom peščana plaža sa parkingom u blizini kao i obilje restorana i kioska brze hrane. Sastoji iz dva dela koji su spojeni stazicama, peščanog, sa blagim padom i kamenitog. Organizovana je, ima ležaljke i suncobrane (besplatno uz piće) i tuševe.

Ako pođete malo ka zapadu doći ćete do duge peščane plaže koja se proteže u dužini od oko 2 km i nalazi se na zapadnom kraju dugačkog šetališta. Ulaz u vodu je najvećim delom kamenit, ali ima i nešto šljunka tu i tamo. Opremljena je tuševima, ležaljkama i suncobranima koje ćete u većini kafića dobiti za dž ako poručite piće, centrima za vodene sportove, restoranima, kafićima i tavernama.

Još malo dalje na zapad dolazite do jedne male plaže, sa čistim morem i finim peskom po imenu Tripiti.
Ako krenete od centra Limenarije na 20-ak minuta hoda je plaža Metalia, iza brda na kome je Palataki. Malo je cimanje doći do nje, tačnije treba se popeti na brdo pa se onda spustiti. Nije za ljude s decom zbog velikih klizavih ploča na ulazu u vodu, ali je idealna za one koji žele mir i tišinu.
Limenarija je odlična baza za obilazak ostrva jer se u blizini nalazi nekoliko dobrih plaža i interesantna sela Teologos i Maries (plaže Tripiti, Atspas, Roso Gremos, Pefkari, San Antonio, Notos, Psili Amos).


Stelakis je jedna od najdužih plaža na Tasosu. Proteže se od Limenarije pa sve do plaže Tripiti, duga je oko 1,5 km.

Prilično je popularna jer je regija među najprometnijima na ostrvu. Ne zabadajte se bilo gde već malo procunjajte okolo pošto nisu svi delovi plaže podjednako dobri, ali ono što karakteriše ceo pojas je veoma retka vegetacija. Na nekim delovima postoje ležaljke i suncobrani dok su pojedini potpuno neorganizovani. Ako se zateknete na desnom kraju ove dugačke plaže, obavezno posetite plažu Tripiti.Tripiti je peščana plaža dugačka je oko 350 i široka oko 60 metara. Ime je dobila po formaciji koja liči na pećinu s rupom (“tripa” na grčkom) i nalazi se iza litice na desnom kraju. Nalazi se pored glavne magistrale koja ide od Limenarije i Potosa za Skalu Prinos. Lako se nalazi jer je dobro obeležena sa glavnog puta, a do nje same vodi neasfaltirani put.

Nalazi se u neposrednoj blizini velikih turističkih kompleksa što joj dodatno povećava popularnost. Od Limenasa je udaljena 36 kilometara.

Lepota plaže je i u strmim liticama na oba kraja, prekrivenim gustom vegetacijom i visokim drvećem. Pesak je sitan, ali u vodi ima dosta kamenih ploča pa nije dobar izbor za ljude sa malom decom.

Ležaljke dobijate gratis ako poručite piće a postoji i signal za bežični internet. I pored raznih sadržaja i lepote same plaže, retko kad ima gužve i mesto je odlično za odmor i opuštanje.