Sattravel | Blog | Halkidiki - poluostrvo Sitonija

Halkidiki - poluostrvo Sitonija

Halkidiki - poluostrvo Sitonija
Halkidiki - poluostrvo Sitonija
10Feb

Pored smeštaja SAT Travel organizuje svakodnevni kombi prevoz od Beograda do bilo kog mesta na poluostrvu Sitonija. Cena za vožnju u jednom smeru je 50 EUR, dok je cena za vožnju u oba pravca 90 EUR. Posebne popuste odobravamo za porodice sa decom.

Obala Sitonije je duga više od 300 kilometara. Kao i Kasandra, i Sitonija je prekrivena borovom šumom, ali je generalno brdovitija i krševitija.

Kampovanje je takođe veoma popularno na Sitoniji i ima dosta atraktivnih i velikih mesta za kampovanje. Putevi u Sitoniji su generalno dobri, ali javni prevoz je malo neujednačen pa je potreban auto. Putevi na Sitoniji nisu zakrčeni osim vikendom kada Grci iz Soluna i drugih gradova idu prema obali.

Sitonija je poznata po svom medu, koji se uglavnom proizvodi u oblasti Nikiti. Pakuje se u Poligirosu i uglavnom je namenjen izvozu. Na Halkidikiju uglavnom nadmorska visina raste od zapada ka istoku. Na Kasandri, na zapadu, su male ravnice dok je Sitonija brdovitija. Postoji Singitski zaliv na zapadu i Toroneos zaliv na istoku. Planina Itamos ili Draguntelis se nalazi u centru poluostrva.


HALKIDIKI - POLUOSTRVO SITONIJA

Zapadna obala Sitonije

Zapadna obala Sitonije je komercijalizovanija od istočne sa dugim i širokim plažama dobrog peska i dosta posećenim jaht marinama.

Na potezu obale između Nea Maudanje i Nikitija su smeštena glavna odmarališta, a Porto Karas ima komecijalni niz luksuznih hotela. Dalje južno ima manje objekata i plaže su manje pitome.

Putevi su dobri i do svih odmarališta se može doći relativno lako, iako glavni put ide malo uvučenom trasom u odnosu na plaže, tako da ćete se nagledati kopna dok ne skrenete na sporedni put da se spustite do odmarališta. Mreža puteva nije tako dobra niti obilna kao na Kasandri, ali ipak nije loša.

GERAKINI je prvo značajnije odmaralište na poluostrvu Sitonija. Leži oko 20km od Nea Maudanije i 75km od Soluna. Glavna plaža je duga obala sa belim peskom i brdima sa borovom šumom na oba kraja. Postoji napušteni rudnik na jednom kraju plaže, ostatak iz perioda kada je ovde bilo samo seoce za radnike u rudniku granulata.

Tu su i krstarenja brodom do manastira planine Atos i nekih drevnih ruševina. Njegova lokacija je idealna za one koji vole da istraže sva tri poluostrva Halkidikija pošto je smešten u srcu regiona sa dobrom mrežom puteva u svim pravcima.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO SITONIJA

Malo, ali atraktivno odmaralište PSAKOUDIA leži južno od Gerakinija i poslednji put kada smo proveravali bilo je pet velikih hotelskih kompleksa, dosta apartmana i mesta za kampovanje, i svi su smešteni iza granice mora sa stazama koje vode do peska.

Letovalište Psakoudia je moderno, ima nekoliko restorana i kafića, plaža je čista i peskovita, postoji nekoliko osnovnih sportova na vodi i odbojka na plaži. Šetnje duž obalu vode do malih pećina i malih izolovanih poteza peska i stena. Psakoudia ima dobar izbor restorana, picerija i kafića duž obale, a takođe i minimarkete.

Metamorfosi je malo i vrlo atraktivno odmaralište malo južno od Psakoudie, oko 100 km od Soluna. Metamorfosi se smatra jednim od najlepših letovališta u oblasti.

Mesto NIKITI smešteno je iza zaliva Metamorfosija i jedno je od najstarijih. Izgrađen je od tradicionalnih kamenih kuća i smešteno među borovim drvećem sa nekoliko crkvi koje vredi posetiti, i narodnim muzejem. Pijaca radi svakog petka ujutru i tu se prodaju lokalni proizvodi, uključujući poznati Nikiti med. Crkva Svetog Nikole datira iz 1867, a postoje i ruševine crkvice iz 16.-og veka koja ima freske iz tog perioda. Nekoliko praistorijskih naselja su iskopana na okolnim brdima.

Plaža Nikiti je duga i uska, pesak je mekan i ravan sa blagim padom u vodu. Borovi oivičavaju pozadinu plaže dajući prirodan hlad, a ležaljki i suncobrana ima na jugu gde je pesak dublji. Južno od Nikitija su male, peskovite plaže Kalogria beach, Elia beach i Lagomandra beach.

Nekadašnja ribarska luka NEOS MARMARAS je sada jedno od najpopularnijih odmarališta na Sitoniji. U pozadini su brda sa borovom šumom, a sama luka je smeštena u zalivu u obliku potkovice na severnom kraju velikog zaliva oko 110km od Soluna. Zemlja je nekada pripadala manastiru, ali su oblast 1922. godine naselile grčke izbeglice iz Marmarasa iz Turske, te odatle potiče i ime Neos Marmaras.

Postoje plaže koje gledaju ka jugu istočno i zapadno od odmarališta Neos Marmaras, sa mekim bledim peskom i blagim padom ka moru, što ih čini pogodnim za decu. Plaže su međutim sasvim male imajući u vidu broj onih koji ovde letuju i iako ima nekih sportova na vodi mnogo je bolja ponuda u Porto Karasu, preko puta zaliva ka jugu samo 2km dalje.

Centar odmarališta Neos Marmarasa je prilično živ sa mnogo taverni, restorana, kafića, barova i radnji.

Meni u restoranima u Neos Marmarasu je namenjen međunarodnom ukusu, ali postoji nekoliko odličnih ribljih restorana oko luke. Klubovi i muzički barovi su otvoreni do kasno u noć, ali ne previše bučni. Na padini leži predivno staro mesto PARTENON, koji vredi posetiti da bi se videle uske ulice i uživalo u dobro očuvanim zgradama.

PORTO KARAS je razvijen od strane veoma bogatog grčkog biznismena kao privatno odmaralište za oko 3.000 gostiju, sa svojom sopstvenom marinom za jahte, pozorištem koje prima 4.500 ljudi, sportskim centrom i vinogradima. Zemlja je rasprodata nakon njegove smrti i Porto Karas je sada samostalni turistički kompleks odmarališta sa tri velika luksuzna hotela na području od 18km. 


HALKIDIKI - POLUOSTRVO SITONIJA

TORONI se nalazi na jugozapadnoj obali Sitonije, južno od Porto Karasa i oko 130km od Soluna. Ovde je velika atrakcija plaža sa finim zlatnim peskom, oko 2km dugačka sa šumovitim brdima iza nje. Šume zapravo izgledaju kao da im nije mesto u južnom delu Sitonije pošto je on generalno “jalov” i bez drveća. Plaža Toroni je duga, peskovita i široka sa plićacima u moru. 

Na severu Toronija je velika peskovita plaža TRISTINIKA, koju ponekad zovu ARETES. Uske staze vode do glavnog puta i spuštaju se ka dugoj plaži gde postoji mesto za kampovanje. Drugi dugački peskoviti polumesec leži malo dalje na severu na AZAPIKO plaži, omiljenom mestu za dnevna krstarenja brodićima. Nema odmarališta, samo pesak iza koga je nisko šipražje, šatori i karavani koje polu-trajno tu parkiraju Grci koji su na vikendu.

PORTO KOUFO ili PORTO KOUFOS je najjužnije odmaralište na Sitoniji i najatraktivnije, smešteno na vrhu velikog zatvorenog zaliva. Okruženo oštrim ivicama sa jednom od najdubljih prirodnih luka u Egejskom moru, korišćeno je kao baza nemačkih podmornica u II Svetskom Ratu. Mnoga ratna utvrđenja se još uvek mogu videti.
Kufo je grčka reč „gluv“ i odmaralište je ime zaradilo zbog toga što je tako dobro zaštićeno da su seljaci imali običaj da kažu da ne mogu da čuju more, uprkos toga što su na obali. Do Porto Kufa se može doći spuštanjem niz strmi put kroz borove šume sa veličanstvenim pogledom na zatvoreni zaliv. To je praktično ribarsko selo i ima samo oko 100 stanovnika. Odprilike je udaljeno 140km od Soluna.

Istočna obala Sitonije

Istočna obala Sitonije je malo šira od zapadne. Postoji mnogo dobrih plaža, ali je pesak mnogo grublji nego na zapadu.

Najbolje plaže istočne obale su na severu između Vurvurua i Sartija, sa mnogim dobrim zalivima. Ima finih sportova na jugu, ali daleko manje objekata. Mnogi Grci koriste udaljenije plaže za vikend posete, a postala je i navika parkiranja ružnih karavana i šatora iza plaže samo radi upotrebe vikendom. Kampovanje je veoma popularno svuda na poluostrvu, ali najviše na istoku.

Mesto unutar kopna AGIOS NIKOLAOS označava početak istočne Sitonije i smešteno je oko 110km od Soluna, ugneždeno u brdima iznad oblasti obalskog odmarališta Ormos Panagias, koja je u suštini seoska luka, ali se razvila u odmaralište. 

ORMOS PANAGIAS je uglavnom mala ribarska luka sa lvelikim brojem dobrih i popularnih plaža. Nalazi se oko 2.5km od mesta Agios Nikolaos i malu luku koriste lokalni ribari, a služi i za dnevna krstarenja oko planine Atos i posete ostrvcu Amuliani, kao i odmaralištu preko puta zaliva na Uranopolisu. Postoji nekoliko prijatnih taverni i kafića oko luke i duž plaže.

Postoji nekoliko peskovitih plaža duž ovog poteza obale, od kojih je najbolja Pyrgos beach i Livrochio beach, gde ima dugih peskovitih i kamenitih plaža.

VOURVOUROU ili Vurvuru je popularno mesto za odmor na istočnoj obali Sitonije udaljeno oko 120km od Soluna. Selo Vurvuru ima minimarkete i radnje, kafiće, taverne, restorane i picerije u sklopu hotela i apartmana.

Duga plaža od belog peska doseže do uskog poluostrva Ksifara i dalje do izolovanog zaliva KARIDI sa još jednim divnim srpom peska. 

More je veoma plitko tako da je idealno za porodice sa malom decom. Može se ići metrima duboko u vodu, a da ne postane duboko. Koralni reljef dalje od obale je magnet za ronioce.

Pored obale postoji devet ostrvaca koje privlače izletnike. Neka, kao što je najveće Diaporos, čak imaju svoje sopstvene male peskovite plaže. Iza glavne plaže Vurvurua je laguna Livari, izdvojena od mora dugom peskovitom plažom. Iza glavnog puta i odmarališta je planina Itamos i postoje mnoge pešačke staze kroz borove šume na padini vrega sa divnim pogledom na zaliv i planinu Atos koja je preko puta zaliva.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO SITONIJA

Plaža ARMENISTIS je nekada bila tiha, peskovita plaža okružena borovom šumom na istočnoj obali oko 130km od Soluna. Sada je preplavljena jednim od najvećih centara za kampovanje u Evropi. Organizovani kamp-centar je velika turistička atrakcija sam po sebi. Neki od Armenistis kamping objekata obuhvataju medicinski centar, supermarkete, kioske, bankomate, čak i bioskop. 

Plaža PLATANITSI je bukvalno predata kamperima pošto se kamp proteže duž cele pozadine plaže. Ulaz je kroz kamp i tu postoji mali minimarket oko 3km severno od Sartija, najbližeg sela. Ovde nema naselja samog po sebi. Plaža je duga i široka, sa dobrim peskom i veoma plitkom vodom i mestom za kampovanje koje se pruža duž većeg dela obale ispod drveća. 

Postoji nekoliko malih zaliva severno od Platanitsija koji su omiljeni među nudistima. Najpopularniji se zove PORTOKALI beach koja je mnogo manja, ali veoma atraktivan, a ima i kantinu na plaži koja se tamo otvara leti. Ako ste spremni da se verete uz stene možete doći do susedne plaže KAVUROTRIPES, neverovatno lepu plažu sa glatkim belim stenama i čudnim potezima peska. To je nekada bila „nezvanična nudistička“ plaža.

SARTI je jedno od najpopularnijih mesta na istočnoj obali Sitonije, oko 140km od Soluna. Danas je u velikoj meri mesto sa mnoštvom malih hotela i kompleksa apartmana za turiste, kao i mesta za kampovanje i karavane.
Njegove uske ulice su pune znakova za iznajmljivanje soba, a hoteli i apartmani su puni suvenira i zanatskih radionica za turiste, pored minimarketa i pekara. Ulične taverne i kafići su puni turista.

Na promenadi plaže postoji mnogih taverni i restorana sa pogledom preko plaže na poluostrvo Atos. 

Velika atrakcija je plaža Sarti koja se proteže 2km duž obalu, iako je veći deo plaže oštar, grubi pesak koji može biti neudoban pod nogama, a povetarac sa mora često može uzburkati vodu – što je dobro za surfovanje.

Mesto SIKIAS ili SIKIA leži jugoistočno, oko 160km od Soluna, i podeljeno je na selo unutar kopna i plažu PARALIA SIKIA. Sikia je staro selo, u velikoj meri očuvano kao što je bilo u 19.-om veku. 

Najjužnije odmaralište na istočnoj obali poluostrva Sitonije je KALAMITSI, oko 160km od Soluna. To je veoma tiha i mirna lokacija sa nekoliko ostrvaca oko zaliva, od kojih mnoga imaju male i zaklonjene peskovite uvale. Postoje mesta za kampovanje u dva najveća zaliva. Plaže su duge, prave, široke, a u pozadini su plantaže maslina.

Kretanje po Sitoniji – Halkidiki

Do većine letovališta u Sitoniji se može doći autobusom, ali se može desiti da postoji samo jedan ili dva autobusa dnevno, nešto više u letnjim mesecima.

Glavni putevi od Soluna su ka Gerakiniju – Metamorfosi – Nikiti; ka Agios Nikolaosu, a zatim Vurvuru i Armenistisu. Iz Poligirosa postoji nekoliko polazaka ka Gerakiniju, Psakudiji, Metamorfosiju, Marmarasu i Nikitiju ka zapadu i Vurvuru, Armenistisu, Sarti, Sikiji i Kalamitsi na istoku.

Za većinu mesta na Halkidikiju je uobičajeno da imaju jednu ili dve taksi kompanije, često i više. Glavni taksi centri su navedeni niže. Ukoliko Vam je potreban taksi obično možete naći neki lokalni – samo pitajte u lokalnom kafiću ili taverni. Ukoliko ne želite možete pozvati najbliži centar niže naveden i oni će Vam dati brojeve Vama najbliže taksi službe.
Korisni brojevi taksija na Halkidikiju:
• Solun: +30 231 026 6406
• Poligiros: +30 237 102 2460

 

Šta videti na Sitoniji?

- U NIKITIJU ima nekoliko znamenitih tradicionalnih kuća od kamena, a u blizini su paleo-hrišćanske bazilike Svetog Đorđa i Elije. 

- U odmaralištu NEOS MARMARAS su ruševine naselja iz 9-og veka Partenonas, a ima i tura brodovima da bi se videle rimske ruševine na ostvu Kefilos. 

- U TORONIJU su veliki ostaci Toroni zamka i paleo-hrišćanske bazilike Svetog Atanasija.

- Manastir Ksiroponamos u obalskom odmaralištu SARTI.

- U obližnjoj SIKIJI su ruševine drevnog zamka i nekoliko vetrenjača pored plaže iz 19.-og veka. 


Festivali na Sitoniji

Kao u većini Grčke, Sitonija ima beskrajan niz seoskih festivala tokom godine.

Najpoznatiji je onaj na SIKIJI 22. juna koji je domaćin Festivala Svete Trojice i u NIKITIJU, poznat po svojem atletskom festivalu „Prelazak preko Toroneos zaliva“, koji se održava svake godine u julu. Postoje velike seoske proslave u NEOS MARMARASU 27.-og jula i 15.-og avgusta u SARTIJU za Festival Panagija (Presvete Bogorodice). U septembru selo PORTO KUFO je domaćin festivala zvanog „Pecanje tune“.