Sattravel | Blog | Halkidiki - poluostrvo Kasandra

Halkidiki - poluostrvo Kasandra

Halkidiki - poluostrvo Kasandra
Halkidiki - poluostrvo Kasandra
22Feb

Tek od uskog grla zemlje na Nea Potidei zapravo počinje poluostrvo Kasandra. Većina velikih mesta Halkidikija na Kasandri su skoncentrisani uz dugu liniju peska i šljunka koja ide duž istočne obale, povezana glavnim putem na istočnoj obali. Skretanje udesno pre Nea Fokeje vodi ka mestima zapadne obale Sani i ostalim, na Kalitei, stiže se do zapadne obale kod Sivirija, a zatim obrazuje petlju povezujući sva odmarališta na jugu poluostrva.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO KASANDRA

Nea Potidea

Jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, Nea Potidea je prvo odmaralište na Kasandri, na oko 60km od Soluna i izgrađeno je na mestu gde je potez zemlje tako uzak da je prokopan kanal koji povezuje zaliv Termaikos na zapadu sa zalivom Toroneos na istoku.

Velika peskovita plaže u Nea Potidei ima sve uobičajene sadržaje za turiste, a postoje i male trake peska i šljunka duž obe strane poluostrva, iza kojih su uglavnom moderni hotelski kompleksi.

Nea Potidea ima nekoliko dobrih atrakcija osim kanala kao što su ruševine zamka, koji je u suštini zid oko 1.2km dugačak sa kvadratnim kulama na različitim tačkama. Crkvu Tahijarha koja datira iz 1591. vredi posetiti i
Spomenik razaranju iz 1821 koji se nalazi na pošumljenoj strani brda na jugu.

Dva kilometra severno od istočnog kraja kanala Nea Potideje nalazi se velika peskovita plaža koja može biti pusta čak i tokom gužve za vikend. Gužve se stvaraju u nekoliko barova na plaži u blizini osmatračnice, a postoji i staza iza plaže za udaljenija mesta.

Istočna obala poluostrva Kasandra

Glavni put ide do obale pre nego što formira veliku petlju ispod Kalitee. Letovališta istočne obale južno od Kalitee su glavna turistička enklava. Putevi su generalno dobri i dobro održavani kao i na većini delova Halkidikija, tako da nema problema ukoliko želite da posetite nekoliko mesta tokom boravka.

Nea Fokea

Nea Fokea je šarmantno ribarsko selo poznato po svojim ribljim restoranima i tradicionalnim kafeima, smešteno oko 60 km od Soluna. Takođe je poznato zbog svog neverovatno dobro očuvanog vizantijskog tornja i tvrđave koja datira iz 1407. i stoji na rtu koji se nadnosi nad plažom.

Privlačna ribarska luka i prijatna plaža doprinose mešavini, što dovodi do toga da normalna populacija od 1.500 stanovnika poraste na 10.000 tokom letnjih meseci.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO KASANDRA

Mesto Nea Fokea je dobro razvijeno, posetiocima se nudi raznolik opseg smeštaja, od luksuznih hotela do mesta za kampovanje, ali ni jedno nije nametljivo, što omogućava selu da zadrži nešto od tradicionalnog grčkog karaktera uprkos svojoj „nea“ etiketi.

Noćni život u Nea Fokei je slab, samo nekoliko muzičkih barova i njegove poznate taverne sa morskim plodovima duž plaže, sa pogledom na zaliv Toroneos.

Afitos

Afitos ili Athitos se smatra najlepšim mestom na Kasandri. Sagrađeno je na steni koja gleda na Toroneos zaliv na severoistočnoj strani poluostrva.

Na sreću, Afitos je pošteđen razvoja turizma i jedno je od retkih letovališta koja se do sada mogu smatrati neiskvarenim. Većina starih kamenih kuća su renovirane, a neke ulice asfaltirane, ali i dalje odiše tradicionalnim grčkim karakterom.

Afitos privlači hiljade posetioca svake godine. Plaža je relativno mala, ali peskovita u nekim delovima, stenovita u drugim, sa zanimljivim stenovitim formacijama u blizini obale. Ima nekoliko malih pećina oko Afitosa za one koji vole da pobegnu od gužve.

Noćni život u Afitosu je slab i opušten, uglavnom fokusiran na nekoliko barova i tradicionalne taverne. Oni koji traže uzbuđenja otići će u obližnju Kaliteu. Radnje prodaju lokalne rukotvorine i suvenire.

Kalitea

Kalitea, što znači „lep pogled“, je verovatno najpopularnija plaža i mesto na Kasandri. 

Borovi oivičavaju dugu peskovitu obalu Kalitee, koja je sada opremljena luksuznim hotelima, ogromnim blokovima apartmana i svim mogućim drugim vrstama smeštaja koje možete da zamislite, koji sada na žalost dominiraju plažom.

Od pojave paket aranžmana 1970-ih Kalitea je postala najpopularnija destinacija zahvaljujući bledim peskovitim plažama i čistom plitkom moru. Uobičajeni nizovi ležaljki prostiru se plažom koja nudi sve vrste sportova na vodi koje bi turista mogao poželeti.

Diskoteka i muzičkih barova koji sviraju do zore ne nedostaje, a možete i da se izgubite u beskrajnom nizu gift-shop radnji.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO KASANDRA

Kriopigi

Staro selo Kriopigi smešteno na padini ima pogled na Sitoniju. Krovovi sa crvenim crepom, krečene kamene kućice obrazuju lavirint uskih ulica. a iza toga, na bregu, drevne masline i borova šuma. Postoje ture do hladnog izvora (“krio pigi”) koji je selu Kriopigi dao ime i drevnih ostataka amfiteatra.

Drugi dug potez plaže je glavna atrakcija u Kriopigiju, iako je na nekim mestima vrlo uska i uglavnom sa oštrim šljunkom, dok se pesak tek ponegde može naći. Postaje šira na južnom kraju sa plitkom vodom koja je popularna kod porodica sa decom.
Na severnom kraju borovi se naginju ka Kriopigi plaži i pružaju prirodni hlad. Manji i mirniji zalivi mogu se naći duž obale.

Noćni život u Kriopigiju je slab, nema se mnogo šta raditi sem ukoliko ne volite barove sa muzikom koji rade do kasno u noć.

Polihrono

Krečene kuće sa drvenim balkonima i krovovima sa crvenim crepom su krcate cvećem na svakom koraku uskih ulica. Iza sela Polihrono niska brdašca su prekrivena drvećem maslina.

Pored mora je namenski građeno Polihrono turističko letovalište na oko 1km šljunkovite i peskovite plaže. Blagi pad obale je idealan za decu i popularan kod porodica iako nije baš peskovito pod nogama dok ne zađete dosta duboko u more.

Hanioti

Hanioti je malo, popularno, namenski građeno letovalište, omiljeno kod parova i porodica.
Noćni život u Haniotiju je na glavnom trgu i sporednim ulicama koje vode do njega. Glavni trg je oivičen kafićima, barovima i restoranima koji često rade do kasno noću.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO KASANDRA

Plaža Hanioti je veoma dug potez finog, krupnog peska sa šljunkovitim plićakom koji ima oštar spust u more.
Preporučuje se obuća i očekujte da ponegde nađete pikavce. Širok izbor sportova na vodi se nudi u Haniotiju. Mnoge ležaljke su besplatne ukoliko posetite lokalni bar na plaži.

Ima mnogo taverni da se izabere kao i običnih barova, klubova i nekoliko gift-shop-ova za turiste.
Staro Hanioti selo datira iz ranog 18-og veka i nekada je bilo smešteno daleko od plaže, ali razvoj turizma ga je pomerio. Ruševine starog sela i crkve se još uvek mogu naći.

Pefkohori

Ovo je malo mesto sa dugom, uskom peščanom i šljunkovitom plažom sa borovom šumom u pozadini koja odmaralištu i daje ime. Nazvano je po bogatoj borovoj šumi koja ga okružuje (pefkos – bor; horio – selo).

Većinu obližnjih šuma su uništili veliki požari 2006. i još uvek postoje ostaci kuća uništenih vatrom na pejzažima Pefkohorija.

Pefkohori krase i prelepa crkva, stari trg, uzane uličice sa rascvetalim limunovim stablima, duga peščana plaža, osvetljeno šetalište pored mora, koje će već sa prvim večernim satima potpuno promeniti izgled. Tada postaje centar svih zbivanja, a tome doprinose i brojne taverne, riblji restorani, picerije i barovi. Tu je i sve ono što vam može zatrebati tokom letovanja –brojni hoteli, rent a car agencije, supermarketi, prodavnice, ambulanta, apoteka, pekare i pošta.

 

Južni deo poluostrva Kasandra je manje posećen od strane turista. Mogu se naći male uvale.


Paliouri

Uz istočnu obalu prvo mesto koje je značajno je Paliouri gde postoji mala peskovita i kamenita plaža iza koje je borova šuma.

Plaža Paliouri ima dobar pesak i plitka je dosta daleko u moru, tako da je dobra za decu. Ima nekoliko malih zaliva duž ovog poteza na obali za one koji vole samoću. Ka severu je mala šljunkovita plaža. Mada se spuštastrmo u more i zloglasna je zbog morskih bura.

Paliouri je poznat zbog svog meda i maslinovog ulja

Južno, ka Rtu Kanistro, postoje mala živopisna sela Ksinas i Svetog Nikole, sa malim barovima i popularnom plažom sa zlatnim peskom Chrusso (ili Xenia beach – plaža).


* Zapadna obala poluostrva Kasandra

Zapadna obala Kasandre ima manje turističkih letovališta od istočne. 


Sani

Sani je danas moderno odmaralište sa prelepim plažama i atraktivnom marinom punom skupih jahti i nekoliko hotelskih kompleksa.

Ima uobičajenih sportova na vodi, a voda je plitka dosta dugo, što je idealno za porodice.

Neki smatraju da je isuviše tiho mesto i odlaze za Kaliteu i Hanioti radi boljeg noćnog života, ali su one prilično daleko i Sani je pomalo odsečen od svojih suseda.

Sve vrste radnji postoje u Saniju, od supermarketa do frizera, a postoji i bioskop na otvorenom sa filmovima namenjenim porodicama.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO KASANDRA

Kasandria

Ka kopnu od Sivirija u centru poluostrva Kasandra je glavni grad Kasandria gde populacija od 3.500 ljudi poraste deset puta tokom leta. Vredi posetiti Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice, napuštenu vetrenjaču i Narodni muzej.

Siviri

Siviri je veoma prijatno mesto, okruženo bujnom zelenom šumom i dugom, peskovitom plažom. To je mesto u usponu, sa više apartmana i hotela koje drže porodice. Ima veliku peskovitu plažu i mnoge taverne, restorane, barove i radnje.

Ima nekoliko izolovanih peskovitih plaža na jugu Sivirija, iako morska trava i podvodno kamenje može biti problem. Siviri je dobro poznato po svom teatru na otvorenom i godišnjem Festivalu Kasandra, sa mnogim kulturnim događajima, koncertima i predstavama.

Mola Kaliva

Mola Kaliva je mirno grčko mestašce sa kristalno čistom vodom i mirnom plažom koja ga čini idealnim za one koji traže miran i opuštajući odmor. Pripada opštini Kasandrino, udaljeno je samo sat vremena vožnje od Soluna i nalazi se između mesta Possidi i Nea Skioni na prvom prstu Halkidikija, Kasandri, na zapadnoj strani.

Mola Kaliva sa svojim mirnim, rajskim pejzažom, suvom klimom, prelepom i dugom belom plažom je idealno mesto za ljubitelje tišine i prirodne lepote daleko od masovnog turizma. Plaža u ovom mestašcu je kombinacija čistog Egejskog mora i netaknute prirode.

U Mola Kalivi postoje super marketi, pekare, taverne, prodavnice ribe, fast food i ostali restorani, a nedaleko možete naći i benzinske stanice i banke sa bankomatima. Udaljenost od Mola Kalive do mesta Fourka je 2 km.
Smatra se da ime “Mola Kaliva” potiče od čuvara ove oblasti od strane monaha, po imenu Molas koji je živeo u maloj kabini (kaliva – kabina).

U blizini se nalazi i Loutra, svetski poznata grčka banja, a mesto je poznato i po tome što u njemu vile poseduju neke od najpoznatijih ličnosti Grčke.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO KASANDRA

Furka

Letovalište Furka je južno od Sivirija, oko 103km od Soluna, i oštro je podeljeno na staro i novo. Staro tradicionalno selo Furka je oko 2km u kopnu i korak je unazad sa krečenim kućama i ulicama posutim cvećem.

Duž obale na plaži Skala Furka je drugi svet. Borova šuma i masline su raščišćene radi izgradnje odmarališta i gomile modernih hotela i apartmana.

Plaža u Furki je prostrana, a fini beli pesak uranja nežno u vodu u kojoj nema kraja sportovima na vodi, od pedolina do glisera.

Veliki izbor kafića, barova i restorana odgovara svačijim potrebama – gotovo su svi namenjeni turistima, ali tradicionalna grčka jela se mogu naći u jednoj ili dve taverne.

Possidi

Possidi je jedno od manje poznatih mesta na Kasandri, namenski je građeno letovalište sa hotelima i blokovima apartmana. Prepoznatljivo je po malom svetioniku koji je smešten na rtu.

Posidi je relativno opušteno letovalište u prijatnoj oblasti poluostrva. Borovo drveće okružuje plažu sa niskim brdima u pozadini. Nema mnogo toga da se radi sem sunčanja pored mora ili hotelskog bazena.

Najveći doživljaj je poseta svetioniku koji datira iz 1864. Ima takođe ostataka drevnog sela Mende sa svojim ruševinama zamka u blizini, u selu Kalandra na kopnu.

Nea Skioni

Nea Skioni se nalazi pored jugozapadnog vrha poluostrva Kasandra, oko 110km od Soluna. 

Postoji mala peskovita i kamenita plaža.

Vredi videti obližnje selo Tsaprani i njegovu Crkvu Svete Trojice i obližnju Crkvu Presvete Bogorodice Faneromeni, ukrašenu freskama iz 16.-og veka.