Sattravel | Blog | Halkidiki - poluostrvo Atos

Halkidiki - poluostrvo Atos

Halkidiki - poluostrvo Atos
Halkidiki - poluostrvo Atos
16Feb

SAT Travel pored smeštaja na Atosu, organizuje svakodnevni kombi prevoz na relaciji Beograd – Uranopolis (Hilandar). Cena za vožnju u jednom smeru je 50 EUR, dok je cena za vožnju u oba pravca 90 EUR. Posebne popuste odobravamo za porodice sa decom

ATOS je treći i najistočniji od tri “prsta” Halkidikija, poznatiji kao “SVETA GORA”. Najdalji od aerodroma u Solunu, najmanje razvijen za turizam, iako ga mnogi smatraju najatraktivnijim.

Najveći deo Atosa ne može se posetiti bez specijalne dozvole. To je Agion Oros ili Sveta Gora koja se vodi kao manastirski posed već više od 1000 godina i kojim dominira veličanstveni vrh od 2000m nadmorske visine planine Atos.

Glavna turistička odmarališta su smeštena oko Uranopolisa i na ostrvu Amuliani, od kojih su oba popularna kod izletnika.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO ATOS

 

Verska pravila su strogo primenjena na Svetoj gori i ženama je zabranjeno da kroče na Svetu Goru. 

Ne očekuje se plaćanje za boravke u manastiru na jednu noć, ali obično se prihvataju donacije, naročito ukoliko ostajete duže.


Severni Atos

Turizam na istočnom delu poluostrva Halkidiki – Atosu je ograničen na sever. Južna oblast je samoupravno manastirsko imanje koje dozvoljava samo malom broju muškaraca godišnje da poseti i boravi u raznim manastirima. 


Ostrvo Amouliani

Postoji mnogo ostrvaca uz obalu Halkidikija, ali samo je ovo trajno naseljeno. Ono leži oko 2km od obale Atosa, ispod luke Tripiti i nasuprot glavnom resortu Uranopolisa. Oko 600 ljudi je stalno naseljeno na Amuliani ostrvu koje je veliko samo oko 4.5 km2 i leži oko 130km od Soluna.

U selu Amuliani postoji nekoliko taverni i ribljih restorana, dovoljno smeštaja uključujući nekoliko mesta za kampovanje i uobičajenih barova, minimarketa i radnji – čak i noćni klub.

Uranopolis

HALKIDIKI - POLUOSTRVO ATOS

URANOPOLIS (Ouranoupolis) je glavno odmaralište na Atosu koje je smešteno na ulazu u Svetu Goru (Agios Oros) i oko 130km od Soluna. Ime se prevodi kao „Nebeski grad“ i mnogi i smatraju da je nebeski. Ouranoupolis je zaista veoma atraktivno odmaralište sa brdima u nizu u pozadini na divnom kraju Grčke. Slabo je pogođen masovnim turizmom, a najznamenitija zgrada je vizantijski toranj Prosforio, koji se nalazi pored luke Uranopolis. Toranj je najveći i najbolje očuvan na celom Halkidikiju. Sagradio ga je manastir Vatopediou u 14-om veku. 

Postoji nekoliko dobrih plaža u Uranopolisu. Glavna gradska plaža je prijatan dugi potez peska koji se pruža od luke. Uranopolis je prilično veliko mesto i ima banke i urbane autobuse ka Solunu, kao i autobuse za Sitoniju i Kasandru. U mestu takođe postoje apoteke i turističke radnje, kafići i taverne, kao i uobičajeni minimarketi i pekare.

Postoje dnevne ture brodićima oko Atosa kao i izleti do Drenia ostrvaca. Najveće je poznato kao „Magareće ostrvo“ i tu ima dobrih peskovitih plaža i letnja taverna.

Nea Roda

NEA RODA je najuža tačka poluostrva Atos na severnoistočnoj obali oko 125km istočno od Soluna i 87km od Poligirosa. Živopisno selo je popločano uskim uličicama i tradicionalnim kamenim kućama sa dvorištima punim cveća. Centrom sela dominira crkva Presvete Bogorodice.

Duga prava plaža peska i kamena krivuda na istočnom kraju do male i veoma zaklonjene luke koja je sagrađena na rtu. 

Ierissos

Velika turistička atrakcija je duga čista plaža zlatnog peska sa Plavom Zastavom koja se nežno spušta u more. Postoje kafići i taverne iza plaže, šetalište i travnate oblasti sa klupama i hladom. Nekoliko barova na plaži prate liniju obale, a tu je i drveće da pruži prirodni hlad. Uobičajeni sportovi na vodi su u ponudi. Čini se da se plaža pruža do beskonačnosti i možete šetati nekoliko kilometara pre nego što ne nestane peska.


Ima dosta kulturnih aktivnosti koje biste očekivali od grada ove veličine. Tokom leta kulturna zajednica nazvana „Kligenis“ organizuje mnoge događaje. Glavni festivali se održavaju u Crkvi Proroka Ilije 20. juna i Svetog Pavla, 29. juna. Oblast je poznata po negovanju tradicionalnih grčkih pesama i muzika igra veliku ulogu u lokalnoj sceni.

Stratoni

Obalsko selo STRATONI leži u Zalivu Ierissos, oko 102km od Soluna.

Nekoliko manjih plaža leži iza luke, ali imaju malo hlada i ne postoje objekti. Severni kraj plaže se gubi u automobilskom parku i nekoliko ružnih fabrika. 

Olimpijada
Mesto OLIMPIJADA (Olympiada) se nalazi u zalivu Strimonikos, na severoistočnoj strani Halkidikija, 95km od Soluna. Olimpijada je mesto od velikog istorijskog značaja, nazvana po majci Aleksandra Velikog, kao rodno mesto grčkog filozofa Aristotela i zbog svoje blizine značajnom drevnom gradu Stigira.

Iskopavanja u Stigiri su započela 1990. i mnogi predmeti su otkriveni i izloženi su u muzeju u Olimpijadi. To je veoma lepa okolina i sada je zaštićena kao oblast izuzetne prirodne lepote na obalskoj ravnici sa planinama koje se uzdižu iza nje.

Južni Atos – Sveta Gora


Južni krak poluostrva Atos je sigurno jedan od najviše divljih i prirodnih pejzaža u Grčkoj. Kao manastirsko imanje već više od hiljadu godina bukvalno nije bilo razvoja sem velikih manastirskih zgrada uglavnom na obali, nekoliko crkava i isposnica. 

HALKIDIKI - POLUOSTRVO ATOS

PLANINA ATOS ili AGION OROS (Sveta Gora) je najstariji preživeli manastirski region u svetu, koji datira od pre 1.000 godina. To je autonomni, samoupravni region koji zauzima veći deo poluostrva Atos. 

Manastiri su skriveni među šumovitim klisurama sa izgledom mesta do kojih je nemoguće prići. Umetnička dela monaha u manastirima su i drevna i izvanredna, što ih pretvara u žive muzeje. Većina ima obimne kolekcije rukopisa, ikona i zlatnih i srebrnih predmeta. Verska pravila su strogo nametnuta i ženama nije dozvoljeno da kroče na Svetu Goru. 


Neki od najpopularnijih manastira i crkava osim nama najbitnijeg Hilandara su:
• Crkva Protato u Kariesu, sagrađena u 10.-om veku i renovirana u 13.-om, sa bazilikom na tri svoda i impresivnim ikonama i freskama.
• Manastir Velika Lavra je osnovan u 10.-om veku na severozapadnom vrhu poluostrva sa najvećim manastirskim zdanjem na Planini Atos.
• Manastir Vatoped je sagrađen u 10.-om veku na istočnoj obali i trougaoni je i okružen visokim zidovima. Njegova glavna atrakcija su mozaici i freske.
• Manastir Ivron je osnovan u 10.-om veku na na istočnoj obali sa divnim ikonama i izuzetnom bibliotekom.
• Manastir Ksenofont smatra se da je izgrađen u 11.-om veku, poznat je po svojom ikonostasu i ikonama u mozaiku.
• Manastir Simona Petra je manastirsko zdanje na više nivoa sagrađeno u 14.-om veku.
• Manastir Svetog Pantelejmona je osnovan u 11.-in veku, uništen u 13.-om i rekonstruisan u kasnom 18.-om.

Drugi manastiri koji se često posećuju su Agios Dionysios, Agios Pavlos, Chelandarios, Docharios, Esfigmenos, Grigorios, Karakallos, Kastamonitios, Koutloumousios, Pantokratoros, Philotheos, Stavronikitas, Xiropotamos i Zografos.

Kako dobiti dozvolu za posetu Svetoj Gori

Poseta planini Atos nije jednostavna i potrebne su pripreme i borba sa grčkom birokratijom. Dozvoljeno je samo 100 pravoslavnih i 10 nepravoslavnih posetioca dnevno. Prvo treba da se obratite Birou hodočasnika. Treba to uraditi dosta unapred – barem šest meseci – ukoliko planirate letnju posetu manastiri mogu biti puni hodočasnika, ali van sezone ih je tek nekoliko.


The Holy Executive of the Holy Mount Athos Pilgrims’ Bureau:
109 Egnatia Street.
546 22, Thessaloniki
Greece
+30 2310 252578 – Fax +30 2310 222424

Ukoliko dobijete dozvolu, morate dobiti dozvolu za hodočašće (diamonetirion) za pojedince ili grupe, koju izdaje Ministarstvo Spoljnih Poslova ili Ministarstvo Severne Grčke. Dozvola se izdaje od strane zvaničnika planine Atos, u Uranopolisu (na desnoj strani luke). Treba Vam identifikacija i morate da platite 18€ (pravoslavci) ili 35€ (nepravoslavci). Stranim posetiocima je takođe potreban pasoš. Ukoliko ste pravoslavci, ali niste Grci, pomoglo bi Vam propratno pismo (blagoslov) sveštenika ili potvrda o krštenju.

HALKIDIKI - POLUOSTRVO ATOS

Ženama je zabranjen ulaz na manastirsku teritoriju, a morate imati preko 18 godina da biste prespavali.

Normalna dozvola koja se obično izdaje posetiocima omogućava maksimalno tri dana boravka, uz posetu manastirima po volji. Ređe se izdaje specijalna dozvola koja omogućava neograničen boravak u samo jednom manastiru.

Kada ste dobili dozvolu od Biroa Hodočasnika morate stupiti u kontakt sa svakim manastirom gde planirate da boravite. Nije dobra ideja pojaviti se nenajavljen. Bez prethodnog obaveštenja o dolasku, ili ukoliko dođete posle 16 h, verovatno ćete biti odbijeni.

Većina manastira ne nudi prostorije za tuširanje, a ukoliko nude, to će biti samo hladan tuš. Ne očekuje se da platite, ali donacije su dobrodošle, naročito ukoliko ostajete više od jedne noći.

Kretanje po Atosu

Do većine odmarališta je najlakše doći iznajmljivanjem automobila ili motora. Autobusi su retki, sa rasporedom prilagođenim više lokalnim radnicima nego turistima, sa veoma ranim jutarnjim polascima. Za većinu gradova i sela na Halkidikiju je uobičajeno da imaju jednu ili dve taksi službe, često i više. Glavni taksi centri su navedeni ispod. Ukoliko Vam je potreban taksi obično možete naći neki lokalni – samo pitajte u lokalnom kafiću ili taverni. Ukoliko ne želite možete pozvati najbliži centar niže naveden i oni će Vam dati brojeve Vama najbliže taksi službe.

Korisni brojevi taksi službi na Halkidikiju:
• Solun: +30 231 026 6406
• Poligiros: +30 237 102 2460